Gigantul Berkshire Hathaway al lui Warren Buffett, al treilea cel mai bogat om din lume, a ajuns să aibă în bilanţ o cantitate record de cash, după ce profitul pe primul trimestru a crescut cu 51%, în special din derivatele pe acţiuni şi operaţiunile din domeniul asigurărilor, transmite Bloomberg.
Profitul net din primul trimstru a avansat puternic, la 4,89 miliarde dolari sau 2.977 dolari/acţiune, de la 3,25 miliarde dolari sau 1.966 dolari/acţiune, cu un an înainte.
Nivelul lichidităţilor a atins astfel un maxim istoric, de 49,1 miliarde dolari, comparativ cu 47 miliarde dolari cât era cu trei luni în urmă, şi eclipsând precedentul record de 47,9 miliarde dolari din trimestrul al doilea din 2011.
Berkshire beneficiază de îmbunătăţirea pieţei imobiliare ce ajută la revenirea economiei SUA dinspre cea mai mare cădere de la Marea Depresie încoace. Ca preşedinte şi director general executive pentru mai bine de 4 decenii, Buffett a transformat compania sa prin preluări de la un producător de textile într-un conglomerate cu afaceri în transporturi, generarea de electrictate, vânzări de asigurări şi în producţia pentru industria de construcţii.
“Acest raport financiar este un indiciu despre icebergul lui Buffett. Warren şi-a organizat compania în jurul renaşterii economiei SUA în următorii 10 ani şi acesta este începutul renaşterii”, spune un manager de portofoliu al Smead Value Fund, care deţine acţiuni Berkshire.
Acţiunile Berkshire de clasa A au crescut cu 22% în acest an, până la 162.904 dolari, bătând de departe performanţa indicelui Standard & Poor’s 500, de 13%. Acţiunile de clasă B au avansat cu 2,2% după rezultate. Investitorii pot converti o acţiune de casă A în 1.500 acţiuni de clasă B.
Peste aşteptări
Profitul operational, excluzând unele rezultate din investire, a fost de 2.302 dolari/acţiune, depăşind astfel consistent nivelul de 1.996 dolari estimat pe medie de analiştii chestionaţi de Bloomberg. Valoarea contabilă, care măsoară activele minus datoriile, a crescut la 120.525 dolari/acţiune, de la 11.214 dolari cât era cu un an înainte.
Portofoliul de acţiuni era evaluat la 97,2 miliarde dolari la finele lunii martie, în urcare cu 10,8% faţă de nivelul de la sfârşitul lui 2012, de 87,7 miliarde dolari, în special datorită raliului înregistrat pe bursă de AmericanExpress, Coca-Cola şi Drect TV. Berkshire şi-a majorat plasamentele în acţiuni mizând pe bănci, asigurări şi domeniul financiar.
Berkshire a cheltuit în primul trimestru 1,41 miliarde dolari pe titluri de valoare, după majorarea fondurilor aflate în administrarea vicepreşedinţilor pe partea de investiţii în acţiuni Tom Combs şi Ted Welscher, în timp ce a vândut titluri în valoare de 673 milioane dolari. Au fost cumpărări de obligaţiuni cu venit fix în sumă de 1,81 miliarde dolari şi vânyări de 675 milioane dolari.
Câştig din derivative
Derivativele au ajutat la avansul profitului, opţiunile pe indici pe acţiuni generând un câştig de 1,25 miliarde dolari, de la 689 milioane dolari cu un an mai devreme, în condiţiile în care acţiunile globale au înregistrat un raliu pe bursă.
Produsul intern brut al SUA a avut o creştere de 2,5% pe rate anuale în primul trimestru, condus în special de cheltuielile mai mari de consum şi creşterea construcţiilor rezidenţiale, potrivit datelor prezentate săptămâna trecută de Departamentul de Comerţ.
Profitul din subscrierile diviziei de asigurări a crescut impresionant, la 901 milioane dolar, de la 54 milioane dolari în primul trimestru din 2012. Grupul de reasigurare al Berkshire Hathaway a contribuit cu un profit înainte de taxe de 974 milioane dolari, după ce cu un an înainte aducea o pierdere de 191 milioane dolari. De asemenea, asigurătorul auto Geico a consemnat un profit înainte de taxe de peste două ori mai mare, până la 266 milioane dolari.