‘Ceea ce se întâmplă în Franţa sau în Portugalia nu este din vina doamnei Merkel sau a Germaniei. Fiecare trebuie să facă curăţenie în propria ogradă. Sunt destule de făcut’, a spus Barroso. ‘În cadrul Eurogrupului deciziile se iau întotdeauna în unanimitate. Este complet nedrept să prezentăm unele măsuri ca şi când ar fi fost impuse de o singură ţară sau de o singură instituţie. Şi eu sunt victima unor astfel de încercări, sunt luat drept ţap ispăşitor’, a adăugat el.
‘Această criză şi problemele care au apărut odată cu ea nu sunt rezultatul politicii germane sau al greşelilor UE, ci efectul unei politici de cheltuieli excesive, al lipsei de competitivitate şi al acţiunilor iresponsabile pe pieţele financiare’, a explicat şeful Comisiei europene.
‘Sunt extrem de recunoscător pentru Germania şi atitudinea ei. Şi nu mă sfiesc să o spun public: cancelarul german este cu siguranţă cea care înţelege cel mai bine ce se întâmplă’, a continuat el laudativ la adresa doamnei Merkel. ‘Ea investeşte mult timp şi energie în proiectul european, aş dori să pot spune acelaşi lucru şi despre ceilalţi şefi de guverne’, a punctat Barroso.
În prezent, europenii sunt divizaţi asupra drumului de urmat în condiţiile nepopularităţii crescânde a politicilor de austeritate susţinute de Angela Merkel, politici cărora li se reproşează că adâncesc recesiunea.
Mai mulţi responsabili conservatori şi liberali germani, cele două formaţiuni care compun coaliţia doamnei Merkel, şi-au manifestat nemulţumirea faţă de răgazul până în anul 2015 acordat Franţei de către Comisia Europeană pentru a-şi reduce deficitul bugetar.
Recent, socialiştii francezi au criticat vehement austeritatea din zona euro, în timp ce noul premier italian, Enrico Letta, a afirmat că nu mai este timp pentru a aştepta relansarea economică. În acest context, Barroso a admis pentru prima dată pe 23 aprilie că simpla politică de austeritate nu este un panaceu, dar a evitat să se pronunţe împotriva politicii de diminuare a deficitelor bugetare.
În urma acestei declaraţii, liderul Partidului Liberal german (FDP) şi ministrul al Economiei, Philipp Rosler, a afirmat sâmbătă că Barroso şi unele ‘guverne prietene’, pe care nu le-a precizat, pun sub semnul întrebării austeritatea în Europa.
Sursa: Agerpres
Barroso o apără pe Angela Merkel: ‘Fiecare trebuie să-şi facă curăţenie în propria ogradă’
4 mai 2013, 15:58
Ultima modificare în 4 mai 2013, 18:58
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi-a manifestat sprijinul pentru cancelarul german Angela Merkel, criticată mai ales de ţările din partea de sud a Europei pentru politica de rigoare bugetară, consemnează sâmbătă AFP preluând un interviu acordat de şeful executivului comunitar săptămânalului german Welt am Sonntag şi care va fi publicat duminică.
Etichete: angela merkel,
jose manuel barroso
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- S-a ajuns la un acord cu Rompetrol în privinţa creanţei datorate de companie
- CCI Covasna: Investiţia Holzindustrie ar putea afecta cel mult 440 de persoane şi 50 de firme
- Victor Ponta: România va deveni independentă energetic în următorii 5-10 ani
- UPDATE Comisia Europeană: Economia României va creşte cu 1,6% în 2013 şi cu 2,2% în 2014
- Alpha Bank vrea să obţină de la investitorii privaţi 10% din emisiunea de noi acţiuni
- Ponta: Petrom va investi peste 300 de milioane de euro pentru noi sonde
- Retailerii s-au aprovizionat de Paşte cu ouă şi miei de la furnizori din România
- Olli Rehn: România, printre cele trei candidate evidente la ieşirea din procedura de deficit excesiv
- Grupul Rompetrol a acordat granturi în valoare de 1 milion de dolari, în perioada 2009-2012
- UE: Slovenia nu va avea nevoie de asistenţă financiară dacă va reforma sistemul bancar