Autorităţile australiene trebuie să ia măsuri 'urgente' şi hotărâte' pentru a evita distrugerea Marii Bariere de Corali, care figurează printre obiectivele aflate în pericol din lista Patrimoniului umanităţii, a avertizat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), într-un raport difuzat sâmbătă.
Guvernul federal de la Canberra, precum şi cel al statului australian Queensland au fost criticate pentru lipsa de acţiune în combaterea urbanizării litoralului din zonă, precum şi în vederea ameliorării calităţii apei, transmite EFE, duminică.
Australia a făcut ‘unele progrese în anumite domenii cheie, dar progresele în privinţa mai multor recomandări continuă să fie limitate’, a afirmat UNESCO, în raportul întocmit împreună cu Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii.
Prin urmare, UNESCO intenţionează ca, la apropiatul său congres anual, care va avea loc luna viitoare, la Pnom Penh, să declare Marea Barieră de Corali drept ‘zonă în pericol’.
Marea Barieră de Corali – care cuprinde 400 de tipuri de corali, 1.500 de specii de peşti şi 4.00 de varietăţi de moluşte – a început să se deterioreze după 1990 din cauza încălzirii apei oceanului şi a creşterii acidităţii acesteia ca urmare a sporirii concentraţiei de bioxid de carbon din atmosferă, menţionează EFE.
Sursa: Agerpres