Uniunea Europeană a hotărât că, începând cu 1 iulie, când Croația va deveni cel de-al 28 lea stat membru, Prosek nu va mai putea fi vândut în străinătate sub acest nume, ba chiar există posibilitatea ca și în țara lor, croații să nu-l poată comercializa. Motivul? Numele este similar băuturii spumante a italienilor, Prosecco.
Croații au încercat să demonstreze diferențele dintre cele două produse, mai ales că unul este un vin dulce, în timp ce varianta italiană este spumant. Mai mult, brandul croat are o tradiție de secole, în timp ce Prosecco este un produs apărut în cea de-a doua jumătate a secolului 20.
Iar problemele Croației relaționate de băuturile pe care le produc nu se limitează la Prosek. Un alt stat membru UE, Slovenia, susține că această țară nu are dreptul de a promova Teran, un vin roșu produs în zona de nord a Adriaticii, împărțită de Croația cu Italia și Slovenia. Uniunea Europeană a declarat că Teran este marcă înregistrată de Slovenia. Între cele două state există de multă vreme conflicte politice și de natură teritorială, încă de pe vremea când ambele s-au dezlipit de Iugoslavia la începutul anilor 90, dar cu precădere din 2004, când Slovenia a devenit membru UE. Croații susțin că interzicerea vinului lor de către sloveni este pe fond politic.
Croații sunt foarte atașați și mândri de vinul lor și imposibilitatea promovării lui îi deranjează și îi insultă. Pentru aderarea la Uniunea Europeană, aceștia s-au sacrificat în nenumărate rânduri, mulți dintre ei pierzându-și locul de muncă din cauza închiderii unor companii de stat (închideri cerute de UE) neprofitabile.
Însă, aderarea la Uniunea Europeană va da acces cetățenilor săi la noi piețe și noi posibilități de joburi în afara țării. Din păcate, mulți dintre croați devin deranjați de birocrația Uniunii și și-au pierdut încrederea în această instituție. În urmă cu aproape 20 de ani, când țara și-a câștigat independența, 75% din populația de 4,3 milioane își dorea să facă parte din Uniunea Europeană. Ultimul sondaj arată că, în prezent, doar 45% din populați își mai dorește lucrul acesta.
La ce trebuie să renunțe Croația pentru a intra în Uniunea Europeană
5 mai 2013, 12:38
Ultima modificare în 5 mai 2013, 15:38
Croația se pregătește să sărbătorească aderarea la cel mai mare bloc al continentului. Va plăti însă un preț prea mare pentru a fi parte din Uniunea Europeană, după cum susțin cetățenii țării. Mai exact, croații ar putea renunța la vinul lor dulce, de desert, Prosek, anunță Associated Press.
Etichete: aderare ue,
croatia,
uniunea,
Uniunea Europeana,
vinuri
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Cea mai scumpă închisoare a planetei. Care sunt costurile din spatele bazei de detenție de la Guantanamo
- Omul care deţine o jumătate de milion de secrete
- S-au împlinit 35 de ani de SPAM. Povestea primului mesaj trimis
- VIDEO NASA arată mișcările soarelui în decursul a 3 ani
- Proprietar de circ: cum să faci profit dintr-o pasiune
- Socializarea dusă la un alt nivel
- Franţa încearcă să asigure că va da dovadă de seriozitate, după ce UE i-a oferit un răgaz pentru reducerea deficitului bugetar
- Cea mai mare operațiune de recuperare a unui avion prăbușit
- Grupul sud-coreean de construcţii navale STX are în vedere vânzarea activelor sale din Europa
- Pasagerii care au călătorit ieri la Amsterdam își vor primi bagajele în maximum 5 zile