Într-un interviu acordat publicaţiei germane ‘Westdeutsche Allgemeine Zeitung’, Jens Weidmann a reluat criticile la adresa Franţei, care nu a reuşit să-şi îndeplinească ţintele de reducere a deficitului bugetar, afirmând că a doua mare economie a zonei euro are un rol cheie în menţinerea credibilităţii eforturilor de consolidare bugetară a regiunii.

‘Şomajul în rândul tinerilor în unele state este într-adevăr dramatic. Dar programele economice pe termen scurt şi cheltuielile ridicate şi chiar creşterea datoriilor statelor pentru generaţiile următoare nu vor crea locurile de muncă sustenabile de care este urgentă nevoie’, a avertizat şeful Bundesbank.

În timp ce rata şomajului a ajuns la niveluri record în ţări ca Grecia, Spania şi Italia, autorităţile din multe state europene văd mai curând o criză a şomajului decât ceva ce se va rezolva după îmbunătăţirea situaţiei economice.

Dar Weidmann, care este şi membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a afirmat că o atenuare a ritmului implementării reformelor necesare reducerii deficitului bugetar nu reprezintă o soluţie deoarece tinerii au nevoie de perspective pe termen lung.’Şi doar companiile competitive şi o structură economică viabilă poate oferi asta. O pauză în adoptarea reformelor nu va fi de ajutor’, a explicat şeful Bundesbank.

Comisia Europeană a acordat Franţei un răgaz de doi ani, până în anul 2015, pentru a-şi aduce deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB, din cauza perspectivelor slabe privind redresarea economiei. Faptul că Franţa încă va avea anul acesta un deficit bugetar de aproximativ 4% din PIB şi posibil un deficit chiar mai ridicat anul viitor nu arată că ţara face eforturi de economisire, a declarat Weidmann. Acesta a adăugat: ‘Pentru a recâştiga încrederea, nu poţi doar să renunţi la un set de reguli şi să promiţi că le vei respecta în viitor’.

Însă această îngăduinţă faţă de Franţa a condus şi la o reacţie a Băncii Centrale Europene, care a avertizat asupra unei posibile relaxări Europa. ‘Evident că avem nevoie de o reluare a creşterii economice colective’, a afirmat un membru din conducerea acestei instituţii, francezul Benoît Coeure, membru în Consiliul guvernatorilor BCE.

‘Dar problema creşterii în Europa nu poate fi rezolvată prin acumularea de noi datorii’, a adăugat acesta, atrăgând atenţia că dacă Franţa îşi va diminua eforturile de reducere a deficitului, atunci acest răgaz ‘nu va fi de mare folos’. În opinia sa, trebuie respectate două principii, şi anume ‘continuarea reducerii deficitelor, eventual în ritmuri diferite de la ţară la ţară, şi reducerea acestora în aşa fel încât să readucă creşterea economică’.
Sursa: Agerpres