Potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei, remis, joi, AGERPRES, ‘AOAR salută şi susţine iniţiativa Ministerului Sănătăţii de a se trece la finanţarea directă a producţiei de vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, apreciind că producţia acestuia reprezintă un element de siguranţă naţională’.

‘AOAR solicită Ministerului Sănătăţii să dispună prezenţa continua a reprezentanţilor Agenţiei Naţionale a Medicamentului, în cadrul Institutului Cantacuzino, astfel încât procesul de autorizare şi emitere a certificatului GMP să fie încheiat în cel mai scurt timp posibil, şi nu în 300 de zile, termen absolut nejustificat, şi care doar favorizează procesul de import a vaccinurilor şi în 2013, afectând grav sănătatea publică, îndeosebi a noilor născuţi. AOAR cere Ministerului Sănătăţii să continue clar şi transparent promovarea unei politici publice consistente, prin promovarea Strategiei Sănătăţii, condiţie ex-ante pentru atragerea de fonduri UE în perioada 2014-2020’, se arată în comunicatul citat.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România precizează faptul că, încă din 2005, a susţinut constant producţia de vaccinuri şi activitatea remarcabilă de la Institutul Cantacuzino, fiind, de asemenea, împotriva falimentării sau privatizării instituţiei de importanţă strategică.

‘În ciuda tuturor acestor apeluri publice, de trei ani a fost sistată producţia de vaccinuri urmare a nemodernizării capacităţilor de producţie şi obţinerii certificatului GMP impus de reglementările UE, în condiţiile existenţei încă din 2007 a fondurilor financiare necesare prin împrumuturi de la Banca Mondială’, susţin membrii AOAR.

Ordonanţa de urgenţă pentru finanţarea Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie ‘Cantacuzino’, în vederea realizării planului naţional de intervenţie pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populaţiei generate de epidemii şi pandemii, a fost aprobată, miercuri, în şedinţa de Guvern.

Prin această Ordonanţă se creează baza legislativă privind acordarea din bugetul Ministerului Sănătăţii a fondurilor necesare pentru implementarea Planului naţional de intervenţie pentru prevenirea îmbolnăvirilor/efectelor generate de epidemii şi pandemii prin intermediul Institutului Cantacuzino, precizează Biroul de presă al Executivului.

Prin finanţare de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului a unor cheltuieli în implementarea Planului naţional de intervenţie se asigură promovarea politicilor de sănătate şi, implicit, reaşezarea serviciilor de prevenţie ca priorităţi ale stării de sănătate a populaţiei.
SUrsa: Agerpres