Gazul de şist i-ar putea ajuta pe europeni să obţină preţuri mai bune pentru gazul furnizat de gigantul rus Gazprom, a apreciat vineri comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, citat de AFP.
”Sunt sigur că opţiunea gazului de şist este un instrument util în negocierile noastre pe termen lung cu Gazprom şi cu Rusia”, a afirmat comisarul european în faţa presei, în cursul unei vizite în capitala lituaniană Vilnius. În opinia sa, Gazprom, care este în prezent unicul furnizor de gaz natural al Lituaniei, are preţuri prea mari pentru micul stat baltic.
”Nu este acceptabil ca preţul gazului în Lituania să fie cu 20, 30 sau 40% mai mare decât în ţările vecine sau în propria mea ţară, Germania’, a remarcat Oettinger. ‘Până la urmă, trebuie să ajungem la aceleaşi preţuri de la Lisabona la Vilnius, de la Londra la Atena”, a adăugat comisarul pentru energie.
Lituania, fostă republică sovietică având numai 3 milioane de locuitori, îşi evaluează rezervele de gaz de şist la circa 30-50 de miliarde de metri cubi. Guvernul lituanian are în vedere semnarea unui acord cu grupul american Chevron, interesat de explorarea rezervelor de gaz de şist din vestul ţării. Exploatarea acestuia se loveşte însă de temerile legate de tehnica fracturării hidraulice, considerată periculoasă pentru mediu şi pentru sănătatea populaţiei care locuieşte în apropiere de zăcăminte.
Parlamentul de la Vilnius examinează la rândul său adoptarea de noi legi care să întărească reglementările în materie de mediu referitor la condiţiile de exploatare a gazului de şist.
Autorităţile de la Vilnius şi-au propus să spargă monopolul deţinut de Gazprom asupra aprovizionării acestei ţări cu energie – o moştenire a epocii sovietice – prin construirea unui terminal de gaz lichefiat ce ar urma să devină operaţional până la sfârşitul anului viitor, ca şi a unui gazoduc împreună cu Polonia. Lituania analizează de asemenea un proiect de centrală nucleară împreună cu vecinele sale baltice Letonia şi Estonia. (Sursa: Agerpres)