Romaqua se afla in spatele European Food&Drinks, insa devanseaza companii locale precum Albrau Grup, Bermas Suceava sau Robema Teleorman, pe o piata estimata la 1,7 mld. euro. „In 2008, cifra de afaceri consolidata a fost de 478,2 milioane de lei, in crestere cu 45%. Ritmul de crestere s-a datorat in principal intrarii pe piata berii cu brandul Albacher, in urma unei investitii greenfield de 40 de milioane de euro“, au declarat reprezentantii companiei, citati de „Ziarul Financiar“.
Romaqua a investit peste 46 de mil. de euro, în ultimii cinci ani, în fabrica de bere de la Sebeş (25 de hectare). Mare parte din aceste investiţii greenfield au fost în extinderea capacităţii de îmbuteliere la 60.000 de litri pe oră, dar şi în tehnologii “environmentaly friendly” pentru reducerea consumului de apă şi de energie electrică şi termică.
Chiar şi în condiţii de criză numărul de angajaţi de la Fabrica de bere Sebeş a crescut de la 235 de angajati în 2008 la 270 de angajaţi în prezent.
Albacher a fost primul brand de bere produs la fabrica din Sebeş-Lancrăm, însă succesul acestei beri pe piaţă a determinat Romaqua Group să mai lanseze încă două branduri de bere, Dorfer şi Mühlbacher. Recent, Romaqua a lansat pe piaşă şi un mix de bere cu limnonadă – Albacher Radler, acesta fiind îmbuteliat atât la PET şi doză, cât şi la sticlă.
Pe lângă berile Albacher, Dorfer şi Mühlbacher , Romaqua – cu afaceri de circa 140 de milioane de euro şi peste 2.000 de angajaţi – mai deţine brandurile de apă minerală Borsec, Stânceni şi Aquatique, sucurile Giusto, Quick Cola, Lămâiţă şi Cico, energizantele Giusto Elektrik şi mai nou produce şi seminţe de floarea soarelui sub brandul Metropolitan Play.
În volum, anul trecut, românii au băut în jur de 18,2 milioane de hectolitri de bere, în creştere cu 7% faţă de 2012, consumul pe cap de locuitor ajungând la 90 de litri, potrivit datelor asociaţiei Berarii României.
Asociaţia reuneşte cinci mari producători (Bergenbier, Heineken, Romaqua, Ursus şi United Romanian Breweries Bereprod) şi o mini-berărie (Clinica de bere), furnizând peste 90% din cantitatea de bere consumată în România (16,6 milioane hectolitri în 2012).