Să cazi în gol de la câteva zeci de metri, să înoți cu delfinii sau să zbori pe apă ți se poate potrivi sau nu. Un lucru e cert: tot mai multe agenții de turism oferă la pachet asemenea activități
Maria D. este pasionată de scufundări. Practică acest sport, pe care unii îl definesc extrem, de cel puțin două ori pe an. Și, spune ea, nu există vacanță fără să aibă, la pachet, unul sau două sporturi extreme. Bugetul nu este deloc mic: peste 1.500 euro pentru o ieșire, în cazul deplasărilor în străinătate. „Dar, merită“, punctează ea. Și vine cu o explicație: „sumele sunt valabile atât în cazul în care îmi organizez singură vacanța, cât și atunci când apelez la o agenție de turism“. Despre turismul de aventură din România, Maria D. are o părere „relativ bună“, pentru că rar găsește ceea ce caută. „Dacă ne referim la sporturile pe care le aleg turiștii, în România sunt câteva mai interesante: tiroliana, cățărarea, parapanta, raftingul sau plimbările cu ATV-ul în zonele montane pe teren accidentat. Iar pe extern, turiștii sunt atrași de scufundări în zonele cu ape limpezi cum sunt Marea Roșie, Marea Caraibelor sau Oceanul Indian, parașutism sau bungee jumping (n.r. – săritul cu coarda elastică)“, enumeră Ciprian Enea, consultant Best Tourism, câteva dintre preferințele românilor. Altfel, explică el, această nișă nu este suficient de bine dezvoltată în România, fiind vorba de o piață a cărei valoare se află undeva între cinci și zece milioane de euro. Acum, cele mai multe pachete de acest gen constau în excursii opționale, fiind puțini turiștii care merg în anumite zone exclusiv pentru un sport extrem. Chiar și așa, potrivit lui Enea, este posibil ca anul acesta să asistăm la creșteri de 10%-15%, pe acest segment.
Cursuri de scufundări pentru turiști
„Scufundările au început să fie din ce în ce mai căutate. Noi chiar am venit cu un serviciu complementar pentru vacanță, oferindu-le turiștilor posibilitatea de a urma un curs de scufundări în București, pentru ca, odată ajunși la destinație, aceștia să se poată bucura de mirajul lumii de sub ape, fără a mai pierde timp cu alte cursuri la fața locului. Insulele grecești (Corfu, Creta, Rodos, Lefkada, Thassos), Sardinia, Sharm el Sheikh sau mai departe în Caraibe, sunt cele mai căutate locuri pentru scufundări“, spune și Elena Radu, Tourism Product Manager la TUI TravelCenter. Totodată, potrivit acesteia, Austria și Elveţia sunt destinații foarte căutate pentru mountain bike.
Buget de câteva mii de euro
Iar ca prețuri, pentru pachetele care includ și astfel de activități, sumele ajung și la câteva mii de euro, dacă destinația este mai îndepărtată. „De exemplu, cei care vor să facă rafting în Nepal, pot alege un sejur de două săptămâni, tarifele fiind undeva între 1.500 și 2.000 de euro pentru un pachet complet, la care se adaugă prețurile excursiilor opționale“, explică Traian Bădulescu, consultant în turism. Punctual, o vacanță de 12 zile în Nepal, poate costa de la 1.550 de euro la Explore Travel, cu plecare în luna octombrie, pentru o perioadă de 12 zile. Pachetul cuprinde inclusiv transportul cu o companie aeriană low-cost. Bineînțeles, prețurile ajung la 2.300 de euro pentru cei care vor o expediție pe Kilimanjaro și safari în Tanzania, cum este cazul agenției 1001 Adventures, care oferă un astfel de pachet, la care se adaugă și costul biletului de avion. Dar, nu toată lumea pune deoparte sume mari pentru o vacanță. Cei mai mulți preferă locurile apropiate, unde să nu plătească mai mult de 1.000 de euro.
ÎN GOL Nu sunt mulți cei care se încumetă să facă bungee jumping. Însă, dacă fascinația pentru căderea în gol este mai mare decât teama, atunci și satisfacția poate fi pe măsură. Prețurile pentru o săritură sunt cuprinse între 100 de lei și 100 de euro, în funcție de înălțimea pe care o aleg: 40 m sau 140 m
scuba diving
Anul trecut, interesul pentru cursurile de scufundări a crescut cu aproximativ 50%, spun jucătorii din piață. Costurile pentru un curs complet ajung la 1.200 de lei. Cele mai multe sunt organizate la Constanța, acolo unde sunt și câteva cluburi specializate care promovează acest gen de sport.
10 milioane de euro ar putea fi valoarea turismului de aventură în România, estimată de jucătorii din piață