Cel puțin cinci pârghii ar trebui puse în funcțiune de piața economică și financiară pentru ca dobânzile la creditele în lei să intre pe o pantă descendentă. Economistul-șef al BCR, Eugen Sinca, precizează că, pentru a avea o scădere treptată a dobânzilor la credite, dobânzile de pe piața interbancară ar trebui să se mențină scăzute, iar BNR să reducă, din 2014, nivelul rezervelor minime obligatorii în lei constituite de bănci la Banca Națională. Lucru pe care analiștii financiari îl văd ca foarte posibil.
Speranţe pentru reducerea dobânzilor la creditele în lei sunt legate şi de creșterea economică; mulțumită anului agricol bun, aceasta s-ar putea să fie mai mare decât cea previzionată.
De asemenea, un rol important în reducerea dobânzilor la creditele în lei îl va avea evoluția creditelor neperformante. În ultimii ani, pierderile din sistemul bancar au trecut de trei miliarde de lei din cauza provizioanelor mari constituite pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante.
Capitalurile băncilor au fost astfel erodate, ceea ce a limitat capacitatea acestora de a genera credite noi. Un rol important în această criză l-a jucat şi devalorizarea activelor imobiliare aduse de clienţi drept garanţie în contul creditelor acordate. Este de așteptat ca, în perioada următoare, nivelul acestor credite neperformante să se plafoneze și apoi să se diminueze. Este firesc atunci ca, odată scăpate de grija cheltuielilor cu provizioanele, băncile să privească din nou către creditare.
Un alt element-cheie în reluarea creditării va fi îndestularea rezervei Ministerului Finanțelor cu titluri de stat. Pentru că, la ora actuală, activitatea băncilor se reduce la vânzare-cumpărare de titluri de stat și ceva tranzacții pe interbancar.
Doar depozitele pe termen lung câștigă
Privind retrospectiv din martie 2012 până în martie 2013, vom constata un mic paradox: dobânda de politică monetară rămâne înghețată la nivelul de 5,25% pe an, dobânzile la depozite scad, ajungând sub nivelul dobânzii-cheie atât la nivelul depozitelor persoanelor fizice și juridice, cât și pe piața interbancară, iar cele la credite… cresc!
Evoluția dobânzilor la credite este influențată de dinamica dobânzii de politică monetară și de condițiile de lichiditate din piața monetară. „Astfel că, începând cu sfârșitul anului 2011, când BNR a început un nou ciclu de reducere a dobânzii, ce s-a încheiat în mai 2012 și a implicat o reducere de 100 de puncte de bază, dobânda la credite a avut o evoluție descendentă. Ulterior, dobânzile au crescut treptat până la sfârșitul anului, în linie cu întărirea condițiilor de lichiditate din piața monetară. În contextul îmbunătățirii condițiilor de lichiditate din piața monetară, al reducerii dobânzilor de pe această piață și al anticipării începerii unui nou ciclu de reducere a dobânzii de politică monetară, probabil că dobânzile la credite vor începe sa scadă, însă treptat“, a declarat Florentina Cozmâncă, economist-șef RBS.
Despre dobânzile la depozite, devenite de mult real negative, Eugen Sinca spune că „vor rămâne atractive îndeosebi pentru maturități de peste 12 luni și în situația în care clienții aleg pachete suplimentare de servicii bancare, precum internet banking sau plata salariillor în contul curent“. Pentru cine doreşte randamente superioare unui depozit bancar, există oferte de fonduri de investiții în acțiuni, cumpărarea de aur sau certificate legate de cotațiile bursiere.