Acordul semnat marţi la Madrid este important pentru cele două ţări deopotrivă, întrucât promovează mobilitatea pieţelor între Germania şi Spania, după cum au arătat cele două doamne ministru. Fátima Báñez şi Ursula Von der Leyen s-au arătat convinse că acest mod de cooperare între Spania şi Germania se va materializa în numeroase alte măsuri concrete, luate de comun acord, pentru a le oferi tinerilor din cele două ţări un viitor mai bun.

Mai precis, memorandumul de înţelegere constituie un punct de sprijin prin care spaniolii şi germanii care doresc să se deplaseze ca să muncească sau să se formeze să o poată face cu toată siguranţa. Colaborarea dintre cele două administraţii constă, potrivit acordului, în trei aspecte: schimb de informaţii şi experienţă, stabilirea unor legături stabile, în vederea coordonării dintre cele două Ministere ale Muncii, şi adoptarea unei poziţii comune faţă de iniţiativele de la nivel comunitar şi faţă de finanţarea măsurilor de pe piaţa europeană a forţei de muncă.

Acordul are două direcţii, au mai insistat cele două doamne ministru, subliniind în acest sens gradul crescut de integrare dintre cele două pieţe ale forţei de muncă: la sfârşitul anului 2012 în Spania munceau 35.797 de germani, contribuabili la serviciile de asigurări sociale, iar 43.548 de angajaţi spanioli figurau în registrele corespunzătoare germane.

În plus, ministrul Báñez a ţinut să îi prezinte omologului german primele rezultate ale recent aplicatei Strategii pentru întreprinzători şi angajarea tinerilor: peste 32.000 de tineri spanioli s-au înregistrat drept lucrători pe cont propriu, şi alţi 30.000 au încheiat contracte de muncă ce cuprinde şi formare profesională.

Strategia a fost adoptată de guvernul de la Madrid în februarie 2013 şi cuprinde măsuri legate de aplicarea unei taxe fixe de 50 de euro în primele şase luni, drept cotizaţie la serviciile de asigurări sociale pentru tinerii cu vârste sub 30 de ani şi proaspeţii lucrători pe cont propriu care pun pe picioare o afacere proprie, sau posibilitatea ca un şomer să primească indemnizaţia corespunzătoare şi să poată lucra în acelaşi timp pe cont propriu – tot pentru tinerii sub 30 de ani – în primele nouă luni ale noii activităţi.

În luna februarie, guvernul de la Madrid anunţa că, în următorii patru ani, va aloca 3,5 miliarde de euro pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri şi sprijinirea activităţii pe cont propriu. Strategia pentru întreprinzători şi locuri de muncă pentru tineri 2013-2016 cuprinde 100 de măsuri şi va fi cofinanţată de Fondul social european, ea fiind sprijinită în această formă şi de sindicate şi patronate.
Sursa: Agerpres