Printre prevederile proiectului de directivă figurează posibilitatea standardizării formei şi designului pachetului de ţigări, care ar presupune dispariţia ţigaretelor superlong în pachetele de altă formă şi mărime decât pachetul standard 8,8×5,4×2,2, interzicerea ţigaretelor mentolate, slim şi superslim, avertismente de sănătate extinse la 75% din suprafaţa pachetului.

Măsurile ar avea un impact dezastruos asupra ocupării forţei de muncă în industria tutunului. În Bulgaria, peste 200.000 de persoane lucrează în acest sector, mai multe decât în oricare alt stat membru al Uniunii Europene, precizează comunicatul amintit.

O declaraţie a Greciei, susţinută de Bulgaria, Spania, Polonia, Cehia, Ungaria, Cipru, Italia, România şi Croaţia, argumentează că noile norme privind produsele din tutun, adoptate de Comisia Europeană în decembrie 2012, ar afecta grav peste 500.000 de cetăţeni UE angajaţi în industria tutunului.

Producţia de tutun este un sector foarte important al agriculturii în unsprezece state membre ale UE, inclusiv Bulgaria. În 2012, au fost plantate cu tutun peste 96.000 de hectare, care au produs circa 214.000 de tone din acest produs.
Sursa: Agerpres