Royal Delft – 1653
Prima fabrica infiintata in 1653, de David Anthonisz se numea De Porceleyne Fles (Borcanul din portelan), fiind prima unitate, din  peste 30 deschise in urmatorii 200 de ani. Cu toate acestea, la sfarsitul secolului al 19-lea compania se afla in pragul falimentului. In 1876, Joost Thooft, un inginer din Delft, a cumparat singura fabrica ramasa in picioare, cu intentia de a o restaura si revigora traditia portelanului de Delft, pictat manual in albastru. Impreuna cu Abel Labouchere, asociatul sau, au reusit sa gaseasca un amestec de argila, cu calitati asemanatoare faiantei albe englezesti. In acel moment s-a nascut un produs cunoscut astazi in intreaga lume.

Fiskars – 1649
Astazi Fiskars produce ustensile de bucatarie, cutitesi foarfece insa compania si-a inceput activitatea in Finlanda, ca o otelarie. De-a lungul istoriei sale de 360 de ani, compania a produs o multime de unelte si ustensile, in mare parte unelte agricole ( Fiskars a produs si vandut peste 1 milion de pluguri) dar si motoare cu abur. Culoarea reprezentativa pentru companie, Fiskars Orange, a fost inregistrata oficial ca o marca comercialain Finlanda in 2003 si in SUA, in 2007.

Haig – 1627
Despre Haig se poate pune pe buna dreptate ca este cea mai veche distilerie de whisky scotian din lume, incepandu-si activitatea in urma cu mai bine de 300 de ani. Prima consemnare a distileriei Haig a avut loc in 1655, cand Robert Haig a fost chemat sa se prezinte in fata autoritatilor din Kirk, vinovat ca si-a mentinut distileria in functiune intr-o zi de Sabat. Haig isi incepuse insa activitatea ani buni mai devreme, la o ferma de langa Throsk, Stirlingshire, in 1627, aceasta considerandu-se a fi data oficiala cand a inceput activitatea distileria Haig.Sticla de whisky Haig a fost  prima sticla cu trei laturi inregistrata ca marcain Statele Unite.

Grolsch – 1615
Koninklijke Grolsch BV, sau Royal Grolsch NV, este al doilea mare producator de bere din Olanda. Desi nu este un jucator foarte important in ceea ce priveste volumul vanzarilor de bere la nivel international (doar trei milioane de hectolitri pe an), Grolsch si-a construit o reputatie de specialist in bere premium, vanduta in faimoaele sticle cu distinctivul capac flip-top. Fondata de Willem Neerfelt in prima jumatate a anului 1615, berea Grolsch a fost preparata prima datain orasul Groll, de unde si numele, in traducere "din Groll". Controlul companiei a ramas in familia Neerfelt vreme de peste 200 de ani, pana cand a fost cumparata de catre o alta familie faimoasa de berari, devenind in cele din urma parte dintr-un concern mai mare.

Beretta – 1526
In 1526, unui armurier italian pe numele sau Bartolomeo Berreta, i-au fost comandate de catre conducatorii orasului Venetia  un numar de 185 de archebuze (arma asemanatoare muschetei), consemnand astfel momentul in care si-a inceput activitatea cea mai veche companie de productie din lume. Oficialii firmei au spus ca detin si in acest moment in arhivele companiei, actul de vanzare din 1526. Familia Beretta a mentinut in permanenta controlul asupra companiei! Ugo Gussalli Beretta si cei doi fii ai sai, Pietro si Franco, sunt cei care se afla astazi la conducerea companiei. Beretta produce in prezent 1.500 de arme pe zi, 75% dintre acestea fiind exportate in aproximativ o suta de tari. Cu o durata de activitate de peste 15 de generatii, Beretta a reusit sa ramana un lider in domeniul sau vreme de aproape 500 de ani.
Ti-a placut articolul? Citeste si altele, la fel de interesante pe mabuku.ro