Din cauză că datele oficiale despre pieţele muncii sunt publicate ocazional – şi, în unele cazuri, sunt înşelătoare – indicatorii alternativi au căpătat semnificaţii suplimentare. China Real Time a profitat de puhoiul de noi absolvenţi din China s-au folosit de un practicant fără plată pentru a lua pulsul angajărilor şi disponibilizărilor din ţară.

Odată ce muncitorii din servicii ai Chinei îşi caută job-uri online, site-urile de recrutare precum Zhaopin.com au devenit un barometru pentru măsurarea puterii pieţei muncii. În aprilie, numărul de anunţuri de angajare noi postate pe Zhaopin.com s-a prăbuşit cu 23% faţă de luna anterioară. Declinul poate fi considerat normal, pentru că angajările ating de regulă un vârf în primul trimestru, dar Zhaopin a identificat şi alte semnale.

„Scăderea ritmului de creştere a economiei şi a industriei a rezultat în reducerea locurilor de muncă. Din a doua parte a anului trecut, au fost văzute valuri de disponibilizări în industrii precum IT, telecomunicaţii, energie, confecţii, financiar şi retail online. Companiile care apelează la concedieri variază de la multinaţionale mari până la antreprenori deţinuţi de stat“, a spus un purtător de cuvânt al Zhaopin.com.

Un sondaj care a chestionat peste 600 de firme în martie, realizat de firma de resurse umane Mercer, a identificat de asemenea o scădere a planurilor de angajare. Sondajul arată că 51% din firme intenţionează să angajeze şi 16% planifică concedieri, o mişcare în direcţia greşita de la 55%, respectiv 9% cât erau procentele în trimestrul patru din 2012.

Cherry Xu, senior consultant în cadrul Mercer China, spune că angajatorii sunt mult mai atenţi decât în perioada similară a anului trecut, când cererea de angajare era notabil mai mare.

SURSA: The Wall Street Journal