Marte va dinamiza toate domeniile comerțului, negocierilor, turismului și mass-mediei. De-a lungul a șase săptămâni, până la jumătatea lunii iulie, Marte va fi deopotrivă activ, pozitiv sau blocant și negativ, conflictual și destructurant. Jupiter, în cea mai bună combinație posibilă cu Venus, susține toate domeniile activităților rapide, profitabile pe termen scurt din domeniul financiar. El permite câștiguri de toate tipurile (mici, medii, mari), dar, mai ales, susține proiectele economice și aduce tușa finală necesară într-un demers cu finalitate financiar-bancară sau economică, în care parteneriatul (sau comunicarea) joacă un rol important, deocamdată în stadiul de proiect
Pleacă Marte din casa comerțului
Două sunt evenimentele astrologice care privesc în mod direct viața economică și financiară a perioadei imediat următoare. Primul eveniment este legat de trecerea planetei Mercur din zodia Gemenilor în semnul de apă al Racului. Acest eveniment se petrece în ziua de 31 mai, la ora 11 dimineața, ora legală de vară a României. Este vorba de o schimbare semnificativă de statut astral pentru domeniul pe care îl studiem. Mercur se va afla în domiciliu, adică în zodia Gemeni, până pe 31 mai, controlând până atunci, direct, tot ceea ce ține de comerț, discuții, tranzacții, negocieri, prețuri sau transporturi. După aceea însă, statutul astral se schimbă, într-un chip ce va fi resimțit imediat de către toți cei care operează pe diferite piețe (acțiuni, bănci, negocieri).
Noul tranzit nu va fi unul dintre cele favorabile vreunuia dintre domeniile financiar-bancare. În primul rând că definiția lui intrinsecă înseamnă inhibiție și/sau închistare. Expasiunea pe care am creat-o și care a produs efecte în săptămânile trecute se va risipi imediat. Vor apărea în forul interior al celor care dețin capital stări de conștiință și trăiri care îi transformă brusc nu în niște persoane fricoase, ci extrem de prudente. Totul este cântărit acum prin prisma restricției, a limitării, a sacrificării, a conservării. Aproape toate știrile financiare par să colaboreze pentru a se crea o stare de nemulțumire, de stres, de spaimă de prezent și de neîncredere în viitor. De fapt, informațiile înseși au un viciu: pe de o parte, vin trunchiate, sunt prost redactate, sunt prost înțelese și, aproape întotdeauna, răstălmăcite. Chiar dacă persoanele vizate din domeniul economic, în general, investițional, comercial sau chiar la nivelul consilierilor, au experiență și nu sunt ușor de „speriat“, totuși, atitudinea lor va fi marcată de închistare, de lipsă de încredere. Fie o blazare, fie un plictis îngrozitor își va pune amprenta pe aceștia, care nu vor mai dori să se enerveze, să riște, să analizeze, să pertracteze. Doresc doar să păstreze și să administreze ceea ce au, liniștiți, fără să le tresalte inima la fiecare buletin de știri. Când se va face o analiză a acestui moment, se va putea observa cum volumul tranzacțiilor și ritmul acestora se încetinește.
Totul devine mai greu acum. Oamenii de afaceri vor fi greu de „prins“ într-un proiect. Nu se mai entuziasmează și, mai ales, nu cred prea lesne în toate argumentele aduse în favoarea unei tranzacții sau a unei afaceri, într-un dosar de prezentare. Ar mai fi de observat că o serie de reacții protective cu privire la bani și patrimoniu se manifestă, de la nivelul restrâns, individual, până la cel colectiv, al multiacționariatelor sau al insti­tu­țiilor transnaționale.
Circulația ideilor, știrilor, infor­mațiilor va fi restrânsă, trunchiată selectivă sau chiar manipulată, de frică sau din interes.
Și finanțele au „sentimentele“ lor
Un alt element care intervine în mecanismul deciziilor financiare, întrucâtva deja sugerat de analiza noastră, privește starea de spirit, lumea emoțiilor și a sentimentelor care le dau acelora o coloratură dificil de înțeles, mai ales partenerilor. Nu doar inhibiția va lucra de-acum încolo, ci și o stare negativă de multe ori influențată de amintirile unor perioade în care afacerile nu au mers bine, de resortul intim care îi face, mereu, să se întoarcă cu gândul la situații care nu au fost profitabile economic sau convenabile social și care funcționează acum ca o frână în calea unor decizii ce presupun asumarea de riscuri, schimbarea stilului de muncă sau a relațiilor. Mulți dintre cei implicați în afaceri nu vor avea chef nici măcar să-și lărgească cercul de parteneri de afaceri. Doresc să păstreze ceea ce au deja sigur și verificat; această predispoziție nu trădează nici curaj, nici optimism, iar aceste bariere sau interdicții interioare ar fi bine să fie ascultate și urmate, ca un indicator necesar pentru conduita și atitudinea lor managerială. Ele au un fel de a fi rezonant cu o lume a schimbărilor subtile, de aceea, se poate vorbi, uneori, chiar de o intuiție prin intermediul presimțirilor.
 În lumea afacerilor, emoțiile sunt interzise. În schimb, această lume a ideilor, care decurg ­dintr-un univers exterior nouă și care sunt percepute difuz, uneori chiar greu de explicat logic, verbal, trebuie acceptată; informațiile oferite de acest segment al precepțiilor și intuițiilor sunt mai importante decât o consiliere doctă sau o știre parvenită la timp, dar nerelevantă în plan personal. Iar Mercur, în Rac, oferă, din 31 mai până la 8 august, o astfel de șansă. Un traseu atât de lung, de două luni și o săptămână, este explicabil pentru Mercur, pentru că în mijlocul verii această planetă va intra într-o mișcare retrogradă, readucând pe tapet discuții, intenții, decizii insuficient înțelese, dându-le astfel multor oameni din domeniul finanțelor, afacerilor, co­merțului, producției sau chiar investitorilor, posibilitatea să-și regândească deciziile, să le corecteze sau să le adapteze la ceea ce este cu adevărat util, necesar, important.
Chiar dacă, după 31 mai, Mercur va introduce o frână sau va impune încetinirea ritmului unor activități cu substrat economic, fenomenul astral va fi, până la urmă, productiv.
Intră în scenă eroul principal, Marte. Va fi spectacol sigur!
Al doilea aspect ce caracterizează săptămâma viitoare este intrarea planetei Marte, în zodia Gemeni, tot în ziua de 31 mai, la ora 14, ora României. Marte va părăsi zodia de pământ a Taurului, care a impus răbdare, muncă, efort, sacrificiu. Intrarea lui în domeniul unei zodii de aer, care este favorabilă mișcării, deplasării sau comerțului sub toate aspectele, poate fi, până la un punct, un lucru bun.
El va da mai multă capacitate de mișcare, dă „deplasărilor“ în general un statut de adevărată vocație. Ca și cum toată lumea s-ar pune, ca acționată de un resort secret, în mișcare, ceea ce de la un moment dat în colo poate să creeze, în locuri de viață și activitate, senzația de instabilitate, de carusel care nu poate fi controlat și oprit. Discuțiile vor fi mai intense, dar și mai conflictuale. Certurile, disputele, controversele vor fi elementul-cheie, ba poate chiar vor da nota generală la întâlnirile de afaceri sau în acele domenii unde domnește dezordinea ori se manifestă din plin o latură a crizei (naționale, de sistem sau aparținând unei zone geografice controlate de un anume tip de relații comerciale).
Marte dă impulsuri puternice, dorința de a „țâșni“, de a se afirma, de a rezolva cât mai repede, dar nu întotdeauna și cât mai bine sau cât mai temeinic. O doză de risc asumat, rezultat din necunoaștere ori ,și mai grav, provocat prin sfidarea realității, își va pune „degetul său de destin“ în zonele vulnerabile sau ele vor fi cu atât mai violent resimțite în țări în care baza economiei o constituie comerțul, turismul, serviciile.
În România, Marte va împinge spre speculații dintre cele mai riscante
Pentru România, zodia Gemenilor, cea care va fi tranzitată de acum încolo până pe 13 iulie a.c., este legată, printre altele, și de casa câștigurilor ușoare, rezultate din speculații, tranzacții periculoase, hazardate sau fanteziste, la case de pariuri, jocuri de noroc, speculații bursiere. Noi nu îndemnăm pe nimeni să „împuște banul“, dar oamenii nu trăiesc – din păcate!- după sfatul astrologului. Spunem asta pentru că nu putem să nu recunoaștem o înclinație astrală spre acest tip de activitate – ori distracție-, precum și șansele actuale reale de a se câștiga bani în acest fel. În principal, este vorba de lovituri.
O afacere sau o inițiativă care aduce repede-repede mulți bani se poate întâmpla o dată – de două ori în viață. Nu se poate însă mereu.
Și ori de câte ori în viața cuiva se petrec astfel de evenimente, avem de-a face și cu niște tranzite armonice în relație cu harta personală, a nașterii unui personaj căruia îi plac senzațiile tari sau îi place „să joace periculos“. Firește, aceasta nu este o activitate comercială și nici de producție.
Prin urmare, orice fel de atitudine asemănătoare, manifestată în alte domenii decât cele strict ale speculațiilor (unde sunt riscați doar – sperăm, noi!, banii personali), se poate dovedi de-a dreptul dramatică. De obicei, astfel de inițiative se petrec fie cu încălcarea unui cod moral, fie a unei legi, fie cu provocarea unor pagube colaterale sau cu gesturi de-a dreptul inconștiente.
Nu insistați, nu forțați norocul, nu vă bazați pe păcăleli și, mai ales, așa cum indică tranzitul marțian prin Gemeni, pe forțarea notei. Turcii, mari negustori, ­ne-au lăsat, prin împrumut lingvistic, un proverb genial: „De haram a venit, de haram s-a dus“. (Haram, în limba turcă: ilegal, ilicit, de furat, obținut prin șmecherie).
Zile bune, zile rele
Un alt aspect de care ar trebui să țină cont toți cei ce sunt autorii unor fapte comerciale este să nu se certe cu nimeni: nici cu angajații, nici cu colaboratorii, nici cu partenerii sau asociații. Lunile care vor veni nu vor fi deloc ușoare și nu este bine să vă treziți, brusc și mai ales inutil, cu o grămadă de dușmani și cu un teanc de antipatii, pentru că, la vară târziu sau la toamnă, numai de asta nu veți avea nevoie.
Un aspect bun, protectiv față de toate excesele, este dat de conjuncția dintre Venus și Jupiter în Gemeni, care funcționează întreaga săptămână viitoare, ceea  ce va permite să nu se comită greșeli. Ba mai mult, un adevărat moment de grație are loc în ziua de 29 mai, când celor doi benefici și protectori li se va adăuga și planeta Mercur. Cele mai avantajate domenii la acest capitol sunt toate tipurile de comerț, de transport de marfă, de circulație a oamenilor și ideilor, de perfectare a unor înțelegeri, a turismului, a presei.
Un aspect rău, între 30 și 31 mai, construiește Mercur, în Gemeni, prin conjuncția cu Luna neagră, ceea ce le poate da unora, mai sensibili, mai naivi, mai puțin experimentați, idei proaste, inițiative total neindicate în a declanșa o discuție sau a ridica cota abordării radicale (acuzații, amenințări, reclamații) pe fondul unor relații care evoluează, și așa, „pe avarie“.
În aceste zile, cuvintele nu sunt de partea celor care fac pe importanții sau pe supărații fără un motiv temeinic, ci doar așa, de dragul de a impresiona.