Cancelarul german, Angela Merkel, şi premierul chinez, Li Keqiang, au pledat duminică la Berlin pentru dialog în rezolvarea conflictului comercial dintre China şi Europa, respingând cu fermitate ideea unei confruntări sau a măsurilor protecţioniste, relatează AFP.
Amintind conflictul dintre Uniunea Europeană şi China legat de panourile solare sau echipamentele de telecomunicaţii, Angela Merkel a declarat, în cursul unei conferinţe de presă comune, desfăşurată duminică seară, că Germania şi China resping ‘protecţionismul’.
Şefa cabinetului de la Berlin a dat asigurări că ‘va face totul pentru a găsi o soluţie şi a nu cădea într-un fel de confruntare care se termină în ele din urmă cu introducerea de taxe vamale reciproce’.
‘Respingem acest lucru. Îmi voi lua angajamentul în calitate de şefă a guvernului /german/ pentru ca la nivel european să ne implicăm cât mai curând posibil în discuţii intense cu partea chineză’, a adăugat ea, lăudând ‘legăturile foarte strânse’ dintre Berlin şi Beijing. ‘Dorim să le dezvoltăm şi mai mult’, a mai subliniat ea.
Premierul chinez, aflat la prima sa vizită oficială în Germania, a vorbit la rândul său despre dezacordul cu decizia Uniunii Europene de a introduce pe viitor o taxă asupra panourilor solare importate din China pentru a proteja firmele europene din acest domeniu ameninţate cu dispariţia.
‘Nu suntem de acord cu această decizie şi o respingem cu fermitate’, a spus el. Li Keqiang a apreciat că o asemenea măsură ‘nu doar va pune în pericol locuri de muncă în China, ci va ameninţa dezvoltarea acestei ramuri în Europa şi vă dăuna interesului companiilor şi consumatorilor europeni’.
‘Este motivul pentru care noi sperăm că vom putea trece prin eforturi comune şi dialog peste diferendul comercial dintre China şi Uniunea Europeană’, a adăugat el.
‘Vrem să combatem împreună protecţionismul’, a menţionat demnitarul chinez. Introducerea unei taxe asupra panourilor solare de producţie chineză ‘va trimite un semnal negativ, semnalul că protecţionismul a revenit’, a mai afirmat Li Keqiang.
Sursa: Agerpres