Willibald Cernko, care este şi directorul general al UniCredit Bank Austria, a explicat că o astfel de decizie ar afecta economia, ar distorsiona competiţia şi ar afecta băncile care nu sunt vinovate de problemele legate de Hypo.
‘Dacă cineva îşi pierde toţi banii la jocuri de noroc, atunci vecinii nu plătesc pentru asta’, a afirmat şeful Asociaţiei bancare austriece într-un interviu acordat postului de radio ORF. Cernko estimează că valoarea taxei pe bănci se ridică la 650 de milioane de euro pe an. Extrapolând, într-un deceniu această taxă ar costa băncile 6,5 miliarde de euro, bani suficienţi pentru a susţine împrumuturi de aproximativ 100 miliarde de euro. ‘Acesta nu este un moft, este o cifră relevantă’, a subliniat şeful Asociaţiei bancare austriece.
Valoarea taxei similare în sectorul bancar german, care este de zece ori mai mai mare, se ridică la doar 700 milioane de euro pe an şi finanţează fondul de sprijinire a băncilor, în timp ce în Austria veniturile ajung la bugetul de stat, a explicat Cernko.
Werner Faymann a declarat la acest sfârşit de săptămână că băncile austriece ar trebui să plătească pentru închiderea Hypo Alpe Adria, ale cărei datorii ar putea costa plătitorii de taxe până la şapte miliarde de euro.
Taxa pe bănci – deja majorată anul trecut pentru a ajuta la salvarea Volksbanken AG – era prevăzută să fie abrogată până în 2017. Partenerii de coaliţie ai cancelarului Werner Faymann se opun planului de extindere a taxei pe bănci.
Erste Group Bank AG şi Bank Austria AG, două din cele mai importante bănci din Austria, au anunţat luna acesta că se opun participării la crearea unei ‘bănci de rebuturi’ pentru activele neprofitabile ale băncii naţionalizate Hypo Alpe Adria Bank International AG.
‘Nu ni s-a cerut să participăm şi sper că nici nu ni se va cere’, a declarat directorul general al Erste, Andreas Treichl. ‘Plătim deja cea mai mare taxă bancară din Austria. Consider că prin aceasta contribuţia noastră la sectorul bancar austriac este pe deplin acoperită şi nu avem intenţia de a face o contribuţie suplimentară’, a adăugat Treichl.
Comentariile lui Treichl sunt similare cu cele exprimate de directorul Bank Austria, Willibald Cernko, care a declarat şi el că exclude în mod categoric un angajament din partea băncii pe care o conduce.
La începutul acestei luni, fostul guvernator al Băncii Centrale a Austriei, Klaus Liebscher, a făcut un apel la băncile locale să ajute la soluţionarea unui impas dintre Uniunea Europeană şi Austria cu privire la restructurarea Hypo Alpe Adria, preluată de statul austriac la izbucnirea crizei financiare.
În luna martie, comisarul european Joaquin Almunia a apreciat că planurile de restructurare a Hypo Alpe prezentate de autorităţile austriece nu sunt suficiente pentru a justifica ajutoarele de stat în valoare de 2,2 miliarde de euro de care banca a beneficiat după 2008 şi ar putea fi posibil să ceară băncii să ramburseze aceste ajutoare. Klaus Liebscher a fost numit în fruntea unui grup însărcinat să elaboreze u nou plan care să satisfacă cerinţele lui Joaquin Almunia.
Principalele bănci austriece sunt prezente pe piaţa din România.
Sursa: Agerpres