În perioada 2006-2011, Google a înregistrat venituri de 11,9 miliarde lire sterline prin intermediul unei divizii din Marea Britanie, numai că taxele plătite pentru aceste venituri s-au cifrat la doar 10 milioane lire sterline, adică numai 0,08%!
Eric Schmidt, președintele Google, spune că e vina Marii Britanii pentru că compania sa a plătit doar 10 milioane pe sistemul de taxe pentru corporații din Marea Britanie.
“Asta s-a întâmplat deoarece Google s-a supus pur și simplu sistemului de taxe britanic”, a spus Schmidt pentru BBC.
Declarațiile sale vin la circa o săptămână după ce președintele Apple, Tim Cook, a fost chemat în fața Congresului american pentru a explica de ce a evitat să plătească taxe de 9 miliarde dolari pe o parte din profiturile obținute (44 miliarde dolari) în afara SUA, mai exact în Irlanda. Deși senatorii americani l-au acuzat de evitarea taxelor, Cook a spus că oricum Apple e cel mai mare contributor de taxe din SUA, cu 6 miliarde în 2012, iar ceea ce a făcut nu este ilegal.
La rândul său, Schimdt a declarat la BBC că ceea ce Google a făcut este legal. “Sunt pur și simplu rămas perplex de această dezbatere, care a pornit în Marea Britanie de ceva timp, întrucât eu văd taxele ca pe ceva neopțional. Consider că dumneavoastră ar trebui să plătiți taxele pe care legea vi le cere. Asta nu e o dezbatere. Dumneavoastră plătiți taxele”, a spus Schmidt.
El a continuat: “Dacă se schimbă sistemul de taxe britanic, noi ne vom conforma legii. Dacă taxele să măresc, noi vom plăti mai mult, dacă se vor reduce, com plăti mai puțin. Aceasta este o decizie politică pentru democrația a ceea ce este Marea Britanie”.
Taxele Google, sau mai bine-zis evitarea lor, au devenit o problemă uriașă în Marea Britanie, unde creșterea economică a fost sufocată de planul de austeritate al guvernului Conservativ. Țara rămâne pe buza unei recesiuni cu o triplă cădere.
Dar votanții britanici care se așteaptă ca Google să plătească o cotă corectă de 23% pe profit, la rata de taxe pentru corporații, greșesc, spune Schmidt. Din păcate, ei sunt supărați pentru că Google și/a putut colecta veniturile din Marea Britanie prin Irlanda, iar apoi și-a subțiat nivelul taxelor pentru acei bani printr-o corporație olandeză înregistrată în Bermuda.