Disponibilizările la Poşta Română ar putea afecta aproximativ 4.000 de angajaţi, aceştia urmând să primească salarii compensatorii în funcţie de vechimea în companie, a declarat marţi directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română, Ion Smeeianu.
”Aceşti 4.000 de salariaţi, dacă cifra va rămâne bătută în cuie, vor intra într-o disponibilizare colectivă, dacă până astăzi (marţi – n.r.) la sfârşitul programului nu semnează actele adiţionale la contractul individual de muncă pentru diminuarea voluntară a normei de lucru”, a spus Ion Smeeianu.
Acesta a explicat că în urma unei propuneri a sindicatului s-a mers la reverificarea normării pe întreg teritoriul României, iar până în acest moment au fost semnate 1.223 de acte adiţionale reprezentând reducerea normei zilnice de lucru individuală pe fiecare act adiţional în parte. Acesta înseamnă că salariaţii, benevol, au cumulat pe total unitate 426 de norme întregi de muncă reducere.
”Din normarea care s-a făcut pe baza unor date statistice din septembrie şi octombrie anul trecut a ieşit că trebuia disponibilizaţi 4.458 de salariaţi. Din aceşti 4.458, dacă cifra va rămâne valabilă după reverificarea din teren, veţi scădea 426 de norme. Rămân 4.000 de angajaţi”, a explicat Smeeianu.
Acesta a subliniat că cine semnează actul adiţional nu mai intră în disponibilizarea colectivă şi nici cei de la unităţile la care s-a găsit personal subnormat.
”Puţin probabil să semneze toţi cei 4.000 de angajaţi mai ales că sindicatele îi avertizează permanent că mai bine este disponibilizarea colectivă decât reducerea normei de lucru”, a mai spus Smeeianu, citat de Agerpres.
Salariile compensatorii sunt în funcţie de vechime, pornesc de la 3 salarii şi pot ajunge la 30 de salarii.
Directorul general al Poştei Române a spus că în perioada mai 2012 – mai 2013 au fost disponibilizaţi, prin decizii de sancţionare disciplinară sau prin ieşirea naturală din sistem 2.340 de salariaţi, ajungând ca în acest moment Poşta Română să aibă 32.000 contracte de muncă active, atât cele pe perioadă nedeterminată cât şi cele pe o perioadă determinată.
În mai 2012 erau 34.341 de contracte valabil semnate, iar de la preluarea mandatului său au fost desfiinţate 140 de funcţii de conducere.
Niciun investitor nu a cumpărat caietul de privatizare al Companiei Naţionale Poşta Română până marţi la ora 12.00 când a expirat termenul limită, a anunţat directorul general al companiei.
”Potenţialii investitori au cerut amânarea procesului de depunere a ofertelor. Această decizie nu mai aparţine decât Guvernului României. Mâine în şedinţa de Guvern se va lua în discuţie ce este necesar pentru a face ca acest proces să devină un proces de succes pentru Poştă. Se iau în calcul inclusiv elemente care să crească atractivitatea societăţii, cum ar fi conversia datoriilor istorice la bugetul de stat în acţiuni”, a spus Ion Smeeianu.
Statul român deţine 75% din acţiuni la Poşta Română, în timp ce restul de 25% este deţinut de Fondul Proprietatea.