Reputaţia investitorilor imobiliari prezenţi pe o piaţă tulburată de probleme cântăreşte enorm în conturarea unei imagini internaţionale favorabile. România nu duce lipsă de nume cu greutate în imobiliarele lumii, dar activitatea lor este destul de limitată
După ce au promis că vor construi proiecte în valoare de peste 9 mld. euro, mulţi investitori care au în spate nume cu rezonanţă internaţională s-au retras sau şi-au blocat activitatea locală. Printre aceştia se numără Gerald Cavendish Grosvenor, al şaselea duce de Westminster şi cel mai bogat proprietar britanic, care prin intermediul Sonae Sierra intenţiona să dezvolte proiecte de 900 mil. euro, Beny Steinmetz care avea planuri de peste 1 mld. euro, Benjamin de Rothschild, descendent al ramurii franceze a familiei Rothschild, care alături de partenerii săi promitea circa 1 mld. euro şi Nathaniel Rothschild, descendent şi moştenitor al ramurii britanice a familiei Rothschild, care alături de Sándor Demján, al patrulea cel mai bogat maghiar, a anunţat investiţii de 3 mld. euro în proprietăţi româneşti. Numele acestor investitori s-au disipat în negura crizei imobiliare, însă sunt miliardari care şi-au continuat planurile sau care au pus piciorul în România tocmai în această perioadă.
Ce i-a motivat pe aceştia să rămână fideli pieţei locale sau să intre cu afaceri în România tocmai când alte nume de calibrul lor bat în retragere? Alin Buftea, partener al casei de avocatură DLA Piper, împarte investitorii susţinuţi de nume notorii în două categorii: cei care au divizii imobiliare şi au fost atraşi de oportunităţi din piaţă, de genul Auchan sau IKEA, şi cei care au început proiecte a căror sacrificare ar costa mai mult decât finalizarea lor.
„Numele investitorilor este foarte important pentru succesul proiectelor. Sunt investitori care plătesc milionari notorii, de genul lui Donald Trump, pentru a le putea folosi numele în anumite proiecte. Chiar dacă mulţi dintre milionarii prezenţi pe piaţa românească nu au făcut decât să îşi asigure terenuri fără a demara proiecte concrete, simpla lor prezenţă reprezintă un vot de încredere care ajută“, consideră Alin Buftea.
Pariul pierdut
Numele miliardarului israelian a devenit cunoscut publicului românesc din conflictul cu Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti apărut din cauza imobilului Cathedral Plaza. După mai bine de zece ani de procese juridice, în februarie, Ofer a reuşit să vândă clădirea de birouri investitorului grec Ioannis Papalekas. Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică, dar Ofer a plasat în dezvoltarea clădirii circa 40 mil. euro şi revendica în instanţă despăgubiri de 25 mil. euro, pentru că nu a putut pune clădirea în funcţiune. Un alt exemplu de investiţie ratată este şi Willbrook Platinum. La peste un an de la începerea procesului de închiriere, peste 70 de procente din complex sunt încă neocupate, ceea ce îl plasează pe primul loc în topul celor mai goale clădiri de birouri din Bucureşti. Nici situaţia Oxford Gardens nu este mai roz. La începutul crizei, investitorul a luat decizia închirierii vilelor din complex, pentru a nu fi nevoit să reducă substanţial din preţul de vânzare, însă la sfârşitul anului trecut a ieşit pe piaţă cu cele 204 vile finalizate în 2010. În ciuda scăderilor de preţ realizate de majoritatea dezvoltatorilor concurenţi, la Oxford Gardens cea mai ieftină vilă este de 285.000 de euro, fără TVA.
Retailerii din imobiliare
„Am avut clienţi interesaţi să îşi plaseze banii în imobiliare româneşti, dar nu au găsit produse cu randamente sănătoase. Piaţa românească are nevoie de proiecte care să fi urmat un ciclu complet de dezvoltare: de la achiziţia terenului la dezvoltare şi vânzare. Avem nevoie de mai multe poveşti de succes ca să atragem capital străin. Piaţa nu a avut timp să se maturizeze“, explică Alin Buftea.
Numele care vinde
Pe zona de locuinţe, cei doi parteneri au ajuns la o performanţă greu de egalat în această perioadă de criză. Au reuşit să vândut în ultimul an 102 apartamente într-un proiect rezidenţial a cărui primă etapă s-a finalizat de curând. Europa Capital mai deţine, alături de RPF, încă două terenuri, unul pe Vatra Luminoasă şi unul cu deschidere la Parcul Tineretului. În proiectele rezidenţiale, investitorii au angrenate 25 mil. euro. Fondul de investiţii a licitat pentru aproape toate clădirile de birouri scoase pe piaţă în ultimii ani în Bucureşti, însă oferta pusă de ei pe masa vânzătorilor nu a fost acceptată până acum. Tim Norman, directorul executiv al fondului, spune că proprietarii nu sunt capabili să recunoască valorile pieţei actuale.
Atractivi pentru polonezi
Ce l-a motivat totuşi pe Sołowow să continue proiectul, când putea vinde terenul cum au făcut atâţia alţii aflaţi în poziţia lui? „Credem că a trecut perioada de panică generată de criza financiară, şi economia românescă va începe să crească astfel încât să se poată simţi şi în domeniul de retail. Sunt câteva oraşe, printre care şi Braşovul, care mai au nevoie de dezvoltări comerciale, iar retailerii vor să se extindă în aceste zone. Un alt motiv al prezenţei noastre în România este acela că piaţa din Polonia este în stagnare. Noi avem peste 100 de proiecte dezvoltate aici. Acum ne aflăm în plin proces de cercetare a pieţei din România pentru noi achiziţii. Ne interesează terenuri pentru dezvoltări de retail în Bucureşti şi în ţară şi terenuri sau clădiri funcţionale pe zona birourilor exclusiv în Bucureşti“, menţionează Roxana Stănciulescu, senior leasing manager al Echo Investment.
Michał Sołowow ar putea fi urmat în perioada următoare de cel mai bogat polonez, Jan Kulczyk, care împreună cu Larry Silverstein, proprietarul turnurilor gemene World Trade Center distruse în atentatele teroriste, a lansat în toamna anului trecut un fond prin care doreşte să investească 1,5 miliarde de euro în proprietăţi comerciale în România şi în regiune.
Regele diamantelor
După ce au obţinut 234 mil. euro pentru AFI Palace Cotroceni, cel mai mare împrumut acordat vreodată pentru o dezvoltare imobiliară privată în România, israelienii au obţinut, în plină criză de finanţare, 30 mil. euro de la Raiffeisen pentru proiectul din Ploieşti şi 13,4 mil. euro de la UniCredit pentru AFI Business Park.
În ciuda prezenţei acestor nume importante pe scena internaţională, România încă este considerată de investitori o piaţă riscantă. „Riscul politic are un impact imediat asupra ratelor de schimb şi, în general, provoacă nervozitatate în rândul investitorilor. Din fericire, acum avem de-a face cu o stabilitate politică şi investitorii încep să redevină confortabili cu situaţia politică din România“, spune James Heyworth Dunne, Head of Capital Markets and Valuation în cadrul CBRE Romania.
Pentru a atrage însă investitori de prestigiu, avem nevoie de o piaţă dezvoltată, dar, potrivit lui James Heyworth, sunt şanse slabe să vedem asta dacă nu se înmulţesc tranzacţiile imobiliare.
4,4 mld. euro este valoarea totală a investiţiilor promise pieţei imobiliare de către miliardarii străini care sunt activi în România