Totoși, potrivit lui, aceasta este totuşi foarte utilă pentru a evita riscul de pierdere automată a unor bani, care nu ar fi utilizaţi, urmare a acelor blocări, suspendări din trecut. ”Am deblocat POSDRU, POS Mediu, POR. Mai avem două programe de deblocat, după care să creştem viteza de implementare, astfel încât să ajungem la un procent cât mai mare la final de 2015. Şi anul acesta e important. În cazul în care se va aplica această regulă pentru România, ajută foarte mult la evitarea riscului de pierdere automată a unor fonduri, care eventual nu ar fi utilizate, urmare a acelor blocări, suspendări din trecut”, a spus oficialul citat de Agerpres.
El a adăugat că aplicarea regulii ”n+3” va fi o certitudine abia după ce va fi aprobată de Consiliul European, susţinând că măsura este normală, din punctul de vedere al României, având în vedere că au existat, în perioada 2009 – 2011, deficienţe, suspendări de programe.
”Pentru ca să fie o certitudine, trebuie să fie aprobată de Consiliu. Comisia Europeană a propus o astfel de soluţie, în urma deciziei de la Consiliul European din februarie. O soluţie care vizează România şi Slovacia: n+2 să fie extins la n+3, pentru 2011 şi 2012. Însă data limită rămâne aceeaşi: 2015. Nu ne abatem de la această dată, care rămâne dată de finalizare, dar avem acest spaţiu, să spunem. E şi o măsură normală, din punctul nostru de vedere, al românilor, pentru că în 2009 – 2011 au fost deficienţe, suspendări de programe şi măcar mai avem un an de zile să începem să recuperăm”, a precizat Teodorovici, conform aceleiași surse.
Ministrul a subliniat că îşi menţine dezideratul atingerii unui prag de 50% al absorbţiei fondurilor europene în 2013, invocând experienţa pe care o are în domeniu şi ideile pe care le-a propus cu mai mulţi ani în urmă şi care, deşi nu au fost aplicate la momentul respectiv în România, s-au dovedit ulterior utile.
Comisia Europeană (CE) a propus pe 21 mai o măsură care extinde regula ”n+3” pentru România şi Slovacia dincolo de 2013, în conformitate cu o cerere în acest sens a Consiliului European din februarie, reducând astfel riscul de dezangajare a fondurilor de coeziune din cauza lipsei de timp pentru cheltuirea banilor.
Fondurile alocate statelor membre în cadrul politicii de coeziune se împart în sume anuale care trebuie cheltuite în decurs de doi sau trei ani, în funcţie de ţară. Această regulă este cunoscută sub numele de regula ‘n+2 sau n+3’, ‘n’ fiind anul în care sunt alocate fondurile. Oricare parte din suma anuală care nu este solicitată de statul membru în această perioadă se deduce automat din suma totală alocată şi se întoarce la bugetul total al UE.
Propunerea CE extinde regula ‘n+3’ pentru România şi Slovacia, care altfel ar fi expirat în 2013. Măsura oferă celor două state o mai mare libertate de a cheltui şi de a solicita fonduri de la UE, reducând riscul de pierdere a banilor europeni.