În ultimii zece ani preţul tonei de cupru a crescut de la 1.700 de dolari până la 7.000 de dolari în timp ce uncia de aur valorează în prezent 1.400 de dolari, de patru ori mai mult decât în 2013. Aceste cifre determină guvernele ţărilor afectate de criză să reflecteze la urgentarea proiectelor de exploatare minieră.
Cea mai favorabilă este Grecia, care ar putea deveni în zece ani cel mai mare producător de aur din Europa graţie companiilor canadiene şi australiene Eldorado Gold şi Glory Resources care dezvoltă patru mine în nordul ţării. Într-o ţară în recesiune, firma Eldorado ar putea să genereze venituri de peste 1,5 miliarde de dolari în 2016 şi să angajeze 1.500 de persoane. Însă proiectul are şi numeroşi critici care atrag atenţia asupra riscurilor pentru mediul înconjurător.
Proiecte de minerit există şi în România, unde firma canadiană Gabriel Resources vrea să exploateze zona Roşia Montană, unde susţine că se află al treilea mare zăcământ de aur din lume. Compania susţine că va angaja peste 3.600 de persoane şi va investi mai multe miliarde de dolari în economia locală însă majoritatea românilor se opun acestui proiect.
În Spania, în următorul an ar urma să redemareze una din cele mai mari mine de cupru. În anul 2000 grupul Rio Tinto a trecut în mentenanţă această mină însă noul proprietar, grupul canadian Emed Mining estimează că va extrage anul 37.00 de tone de concentrat de cupru din această mină, adică dublu faţă de producţia Spaniei în primul trimestru din 2012.
Potenţialul minier al bătrânului continent rămâne unul important chiar dacă Europa importată aproape în totalitate minereurile pe care le consumă. În 2011 cheltuielile de explorare în Europa s-au ridicat la nivelul record de 400 milioane de euro, însă este vorba de doar 4% din cheltuielile făcute la nivel global informează asociaţia Euromines.
Sursa: Agerpres