România este a doua ţară europeană, după Slovacia, cu care Ucraina discută despre posibila furnizare de gaze naturale în sens invers.
‘În cazul României, suntem acum în negocieri. Este un proces de analiză a capacităţilor tehnice’, a spus Chuprun. Întrebat de reporteri când anume este posibil să înceapă aceste livrări, Chuprun a apreciat că este greu de spus. ‘Nu uitaţi că aceasta este o chestiune foarte serioasă. Acesta nu ţine doar de economie şi tehnologie, dar şi de politică’, a spus directorul Naftogaz Ukrainy.
La jumătatea lunii trecute, ministrul ucrainean al Energiei, Eduard Stavytsky, a anunţat că Ucraina a început să importe gaze naturale din Slovacia, deocamdată în faza de test. Slovacia este un coridor important pentru tranzitul gazelor naturale între Ucraina şi Europa. Societatea care operează sistemul de gazoducte din Ucraina, Ukrtransgaz, a propus Slovaciei să utilizeze una din cele patru conducte dintre cele două ţări în sistemul invers, ceea ce ar permite Ucrainei să cumpere o cantitate de cel puţin 10 miliarde metri cubi de gaze naturale de pe pieţele spot din Europa via Slovacia.
Ucraina importă aproximativ 60% din necesarul său de gaze naturale din Rusia, însă autorităţile de la Kiev încearcă să reducă dependenţa de gazele naturale ruseşti. Ucraina achiziţionează deja gaze naturale de la compania germană RWE iar aceste gaze sunt importate via Polonia şi Ungaria. În luna aprilie 2013, Ucraina a importat din Rusia 800 milioane metri cubi de gaze naturale şi 120 milioane metri cubi din Europa, 102 milioane metri cubi via Polonia şi 18 milioane metri cubi via Ungaria.
Sursa: Agerpres