Dacă noile prognoze se vor confirma, 2013 ar urma să fie al treilea cel mai bun an pentru industria aeriană după 2001.

Însă IATA a avertizat că marjele de profit pentru companii rămân extrem de scăzute. ‘Provocările pentru a ţine veniturile mai mari decât costurile rămân monumentale’, a declarat directorul general al IATA, Tony Tyler. ‘În medie, companiile câştigă aproximativ patru dolari pentru fiecare pasager, adică mai puţin decât costul unui sandwich’, a adăugat Tyler. Potrivit IATA, marja de profit a companiilor ariene se va îmbunătăţi în 2013 până la 1,8%, comparativ cu o marjă de 2,9% în 2007 şi una de 3,3% în 2010.

La nivel regional, companiile aeriene europene ar urma să înregistreze profituri de 1,6 miliarde de dolari, estimează IATA. Deşi această cifră ar fi de două ori mai mare decât cea prognozată în luna martie, marja de profit a transportatorilor aerieni de pe bătrânul continent ar urma să se situeze la 1,3%, adică a doua cea mai mică marjă pe regiuni exceptând Africa cu o marjă de 0,9%.

La nivel global, IATA estimează că, în 2013, companiile aeriene vor transporta un număr fără precedent de 3,13 miliarde de pasageri, ceea ce înseamnă un grad de ocupare record de 80,3%, şi 52 milioane tone de marfă.

Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) este o organizaţie ce reprezintă aproximativ 240 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 84% din traficul aerian mondial.
Sursa: Agerpres