Topul ofertelor pentru economii în euro

În lipsa finanţărilor de la băncile mamă, instituţiile de credit trebuie să se bazeze tot mai mult pe atragerea depozitelor românilor dacă vor să acorde în continuare credite în valută.

Dobânda rămâne principalul argument cu care băncile mici încearcă să convingă populaţia să le încredinţeze economiile, astfel încât încă există oferte cu dobânzi de 3,5% şi chiar peste la depozitele pe termen de trei luni. Diferenţa faţă de nivelul practicat de instituţii mai mari de credit (există şi dobânzi de doar 1% pe an) este semnificativă.
Câştigul obţinut de deponent este însă diminuat adesea de comisioanele mari de retragere, impuse de câteva instituţii de credit chiar şi atunci când clientul vrea să îşi recupereze banii la scadenţa depozitului. Faţă de anul trecut, şi la depozitele în euro majoritatea băncilor au redus nivelul bonificaţiilor, dar există şi câteva excepţii (OTP și Alpha Bank, spre exemplu, care au dobânzi uşor mai ridicate). Capital a analizat oferta băncilor pentru depozite standard în euro pe termen de trei luni (cele mai populare).
Strict din perspectiva câştigului pe care îl poate obţine clientul, cele mai bune oferte sunt lansate de Banca Carpatica, Alpha Bank, Piraeus, Banca Românească şi Volksbank. Acestea au cele mai mari dobânzi, dar şi cele mai mici comisioane.

3,7% este cea mai mare bonificaţie acordată la un depozit standard în euro pe termen de trei luni, cu plata dobânzii la scadenţă (nivel practicat de Piraeus Bank). METODA DE NOTARE
A fost analizată oferta băncilor pentru depozite în euro, pe termen de 3 luni, destinate persoanelor fizice, cu plata dobânzii la scadenţă. Calculele sunt
făcute pentru depozite în valoare de 1.500 de euro.

PUNCTAJUL TOTAL
A fost calculat ca medie ponderată între următoarele criterii: dobânda – cu o pondere de 60%, suma minimă cu care poate fi deschis un depozit – pondere 20%, comisionul de retragere la scadenţă – pondere 10%, comisionul de retragere numerar înainte de scadenţă – 5%  şi comisionul de administrare
a contului curent sau a contului  de depozit – 5%.
CRITERII:
DOBÂNDA: A fost notată cu 10 puncte pentru un nivel al ratei dobânzii mai mare sau egal cu 3,75% pentru depozitele în euro. Nota coboară cu câte 0,5 puncte la fiecare scădere a ratei dobânzii cu 0,25 puncte procentuale.
SUMA MINIMĂ: A fost notată cu 10 puncte pentru o sumă minimă de deschidere a depozitului de cel mult 10 euro, 9,5 puncte pentru maximum 50 de euro. Nota coboară în continuare cu câte 0,5 puncte la fiecare creştere a sumei minime cu 50 de euro. S-au penalizat cu 0,5 puncte din nota finală băncile la care suma indicată de capital (1.500 de euro) putea fi acceptată doar ca un al doilea depozit, pentru primul fiind cerută o sumă minimă mai mare.
COMISIOANE: Băncile au fost notate cu 10 puncte pentru comisioane zero de retragere numerar la scadenţă şi de retragere numerar înainte de scadenţă. Nota scade cu câte un punct  la fiecare creştere cu 0,1 puncte procentuale a comisioanelor. Au fost luate în considerare comisioanele de retragere la ghişeele băncii (nu la ATM), pentru depozitele standard. Comisionul de administrare a contului curent a fost notat cu 10 puncte la băncile care nu îl percep deloc, nota scăzând cu câte un punct la fiecare creştere a comisionului lunar cu câte 0,25 euro. S-au luat în considerare conturile curente standard, nu cele în care se virează salarii sau incluse în pachete complexe de produse.