Ieri, presa a atras atenţia că ceea ce se voia doar impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii de la CSA, CNVM şi CSSPP a ajuns să se aplice şi mediului privat şi tuturor instituţiilor şi companiilor de stat.
Mai mult, consilierul special al lui Ponta, Ionel Blănculescu a declarat: "Era normal să se ia o măsură care să nu discrimineze un anumit sector. Puneţi-vă în locul acţionarilor unei bănci care trebuie să suporte salarii de milioane euro pentru cei care pleacă din sistem pe diverse motive şi veţi constata că asocierea este tot cu obrazul gros. Este un obraz gros la stat şi un obraz gros la privat. Când era mai greu României, Uniunii Europene şi Statelor Unite ale Americii datorită crizei se găseau personaje care să încaseze milioane de euro care veneau tot de la noi, de la consumatori, fie că plăteam un credit cu o dobândă mai mare sau o asigurare mai mare, şi atunci este normal ca cei 85% să atingă inclusiv mediul privat, pentru că nu atinge partea de performanţă, ci o excepţie".

‘În Germania am vorbit despre birocraţia din România. E foarte greu să spun că n-au dreptate. Văd că adoptăm în Guvern acte normative şi după aceea, la publicare, se publică altfel. Vreau să trag un semnal de alarmă foarte serios pentru toţi miniştrii. Astăzi Corpul de Control o să mă înştiinţeze exact care funcţionar de la Finanţe ne-a încurcat lucrurile. Noi degeaba decidem aici, în şedinţa de Guvern, că ne conduc funcţionarii’, a spus Victor Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.

În acest sens, premierul a citit exact textul adoptat în şedinţa de Guvern: ‘Prin excepţie de la prevederile privind Codul fiscal, cota de impozit de 85% pentru veniturile reprezentând sume compensatorii, cu ocazia încetării contractului de muncă, angajaţilor cu funcţii de conducere şi persoanelor care sunt numite în calitatea de membru în Consiliul de Conducere din cadrul ASF şi din cadrul autorităţilor care se reorganizează, prin ordonanţa de înfiinţare ASF’.

El a remarcat că în Monitorul Oficial a fost publicată o formă diferită.

‘Aveţi mare grijă. Vreau să şi dăm afară pe cine dintre funcţionari se crede mai deştept decât Guvernul, dar să ştiţi că nu este un caz izolat. E valabil şi în Secretariatul General al Guvernului şi la dvs. Una decidem noi şi după aia funcţionarii sunt mai buni şi mai puternici decât noi. Vă rog să vă conduceţi ministerele, să vă faceţi ordine, să îi supravegheaţi, să îi daţi afară’, a spus Ponta.

În opinia sa, legea funcţionarului public permite să se facă ‘mulţime de gafe’, dar cu păstrarea funcţiei.

Pe de altă parte Ponta şi-a exprimat convingerea că există posibilităţi legale pentru sancţionarea celor care greşesc.

‘Acum alergăm pe la Parlament să reparăm gafa unui funcţionar. E un lucru care se întâmplă în toate ministerele. Sunteţi miniştri deja de o jumătate de an, stăpâniţi-vă aparatele administrative şi aş vrea să nu mai trecem prin aceste momente penibile pentru noi’, a spus primul-ministru.

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care reduce numărul membrilor în Autoritatea de Supraveghere Financiară de la 19 la 11 şi impozitează cu 85% salariile compensatorii pe care şi le-au votat membrii fostelor comisii din care s-a constituit ASF.