Mai mult de jumătate dintre români declară că se confruntă cu problema kilogramelor în plus, principalul factor în dezvoltarea bolilor metabolice. Dacă în 2008, Organizația Mondială a Sănătății estima că 51% dintre români erau supraponderali şi obezi, acum, statisticile locale confirmă răspândirea largă a obezităţii la peste jumătate din populaţia ţării.
Mai exact, peste 56% dintre bărbaţii români sunt supraponderali şi obezi, în timp ce în rândul femeilor 48% se confruntă cu această afecţiune, iar poate cel mai grav, 18% dintre tinerii cu vârste între 15-24 de ani sunt supraponderali. Cele mai avansate forme de obezitate sunt întâlnite la persoanele cu vârste între 45-64 ani (25,2%). În total, populaţia României are aproximativ 200.000 tone de exces ponderal.
Potrivit studiului, dintre regiunile României, Ardealul se confruntă cel mai mult cu problema obezităţii, aflându-se în topul zonelor afectate. Aproximativ 21% dintre respondenţii care locuiesc în Ardeal şi Banat au declarat că suferă de obezitate. Pe locul următor, cu 17,2% persoane obeze din totalul de locuitori, se regăseşte Oltenia.
Obezitatea şi supraponderea reprezintă o problemă majoră de sănătate în lumea modernă şi principalul factor în scăderea speranţei de viaţă şi a calităţii vieţii. Netratată, această afecţiune conduce la dezvoltarea altor boli asociate, precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, valori crescute ale colesterolului şi alte astfel de patologii. Toate acestea se reflectă în costurile pacienţilor, dar şi ale statului, mai ales în ceea ce priveşte decontarea medicamentelor.
Evaluarea sănătatii românilor din perioada 2007-2008 a relevat date îngrijorătoare despre prevalența bolilor cauzate de obezitate: factori de risc pentru bolile cardiovasculare la aproape jumătate dintre persoanele examinate, prevalență crescută a bolilor metabolice și cardiovasculare și riscuri importante de îmbolnăvire la copii și tineri. Presiunea asupra costurilor reiese cel mai bine din această observație: MS a descoperit că din totalul de 10,7 milioane de persoane examinate, 14% erau neasigurate.
Cu doar 48 de euro/persoană/an alocați de Ministerul Sănătății pentru pacienții cu boli cardiovasculare, România se situează pe locul trei la nivel european la capitolul deceselor cauzate de aceste boli. România alocă cei mai puţini bani pentru îngrijirea bolnavilor, aproximativ 48 Euro/persoană/an. Astfel ţara noastră pierde anual 2,5 miliarde Euro rezultaţi din scăderea productivităţii în cazul bolnavilor care nu mai pot munci din cauza stării de sănătate precare sau a membrilor familiei care sunt nevoiţi să rămân acasă să îi îngrijească, potrivit lui Dan Zaharescu, director executiv adjunct al Asociaţiei Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Un studiu realizat de Cercetatorii de la Universitatea George Washington, SUA, arată că adunând costurile asociate concediilor medicale şi scăderii productivităţii generale, se ajunge la un surplus de cca. 4.879 de dolari pentru un american obez este faţă de unul cu o greutate normală.
În Anglia, costurile pentru tratarea obezitatăţii costă statul anual două miliarde de lire, mai ales că majoritatea sunt copii, care beneficiază de tratament gratuit.