„Cuvântul cheie este competitivitatea. Am prezentat ieri în Guvern un punct de vedere în care am spus că avem nevoie să discutăm în termeni de competitivitate, un cuvânt necunoscut nouă. Noi nu ştim ce înseamnă o Românie competitivă și credem că o Românie competitivă este o Românie cu mulţi bani. Asta este o viziune complet eronată, care ne-a dus la eşecul din primii ani ai absorbţiei fondurilor europene”, a arătat ministrul.

El a precizat că obligativitatea unui studiu de impact pe competitivitate, pe mediu de afaceri şi implicit pe industrie este necesar pentru „a nu ne mai trezi că după cinci ani nu avem de unde plăti certificatele verzi, să nu ne mai trezim că dăm impozite forfetare care trimit la insolvenţă mii şi mii de companii şi să obligăm pe toţi să discute în termeni de competitivitate”.

Varujan Vosganian a afirmat că trebuie să se stabilească dacă se fac trenuri de mare viteză, dacă se fac autostrăzi ”câte și unde”, să se stabilească foarte clar industriile care trebuie stimulate. Potrivit oficialului, până în luna noiembrie a acestui an, va fi prezentată şi strategia de competitivitate a României 2014 – 2020, care va avea cel puţin patru domenii: strategia de reindustrializare, strategia de inovare – dezvoltare, strategia de export şi strategia de dezvoltare regională.

În opinia ministrului, lipsa de absorbţie a fondurilor europene are şi cauze de natură culturală. „Noi ne-am obişnuit în zeci şi zeci de ani să rezistăm în faţa statului. Statul a fost agresor. A păcăli statul era un gest de virtute. Pe vremuri, patrioţii din munţi luptau împotriva comuniştilor. După aceea, au început să lupte împotriva Fiscului. Mentalitatea aceasta trebuie schimbată. Dar, pentru asta, trebuie să înţelegi că prima resursă nu este banul, ci informaţia. A doua resursă este comunicarea, apoi managementul, cu anexa sa auditul, a patra este timpul, ca resursă, apoi vin şi altele. Deci, avem nevoie de o viziune calitativă”, a explicat Varujan Vosganian.

Potrivit acestuia, trebuie făcut un efort uriaş pentru schimbarea mentalității, pentru o reformă a administraţiei, care este principala responsabilă pentru eşecul primilor ani. În acelaşi timp, Varujan Vosganian a spus că administraţia românească nu este încă pregătită pentru preluarea preşedinţiei Uniunii Europene în 2019. Conform ministrului, îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene trebuie să aibă loc în paralel cu pregătirea administraţiei pentru 2019, acest proces fiind singura şansă a României de a reduce decalajele de nivel de trai, de convergenţă reală cu primele 15 state intrate în UE. Însă fără o creştere a PIB-ului de cel puţin 4 – 5 procente, aceste decalaje nu pot fi reduse, susţine ministrul.

El a atras atenţia asupra faptului că este nevoie de un proiect naţional care să se cheme „România 2019”, în care să fie angrenată administraţia centrală, mediul universitar, precum şi toate structurile de consultanţă. „Am crezut că, dacă intrăm în Uniunea Europeană, lucrurile se rezolvă. Ne-am dat seama că noi suntem complementari, nu competitivi. Este o diferenţă fundamentală între cei doi termeni. A fi complementar, înseamnă drumuri cu un singur sens: forţa de muncă pleacă de la noi la ei şi banii sperăm să vină de la ei la noi. Competitivitate înseamnă drum cu dublu sens, înseamnă a participa la un proces de integrare europeană”, a adăugat Varujan Vosganian.