Grecia a devenit, zilele trecute, prima țară fără televiziune publică, după ce guvernul a decis închiderea, pentru o perioadă, a instituției. Însă cele mai mari turbulențe vin din Turcia, unde manifestațiile stradale împrotriva actualei puteri durează de două săptămâni.
Evident, premierul turc Tayyip Erdogan dă vina, pentru proteste, pe puterile străine, pe media internațională și pe speculatorii de la bursă. A identificat inclusiv „câțiva“ străini care ar putea fi „agitatori“. Chiar și în secolul al XXI-lea este mai ușor să se dea vina pe „agenturile străine“ decât pe modul în care se conduce țara.
Protestatarii din centrul Instambulului și din celelalte orașe reclamă islamizarea statului turc prin noile legi ce urmează a fi adoptate. Limitarea vânzării și consumului de alcool sau interzicerea publicității băuturilor alcoolice în filme şi în emisiuni se numără printre măsurile acuzate de manifestatanți, iar decizia de a construi un mall în locul parcului Gezi a fost doar picătura care a umplu paharul.
Riscuri pentru economie
Peste 600 de demonstrații în 77 de provincii ale Turciei au ca rezultat, până acum, patru morți și peste cinci mii de răniți din confruntările cu poliția. Dar efectele nu se opresc doar la victime, ci amenință să destabilizeze și economia.
Pentru Egipt și Tunisia, „primăvara“ arabă este, în continuare, benefică în ceea ce privește democrația, dar pentru economie problemele se adâncesc. La doi ani de la revolte, ambele economii sunt în criză, cu investiții străine blocate și cu un turism în mare suferință. Analiștii eastimează că și Turcia ar putea trece printr-un proces asemănător dacă protestele nu se opresc. La fel și dacă premierul Erdogan va înăbuși cu violență manifestațiile, adică exact ceea ce face în prezent. Legea de limitare a vânzării și consumului de alcool a fost deja promulgată de președintele Abdullah Gul, iar protestatarii sunt amenințați cu represalii puternice dacă nu părăsesc parcul Gezi.
Cea mai importantă opoziție a venit din partea UE, care a avertizat guvernul turc să nu folosească „forță excesivă“ pentru a împrăștia protestatrii, avertisment susținut și de SUA. Cum Turcia este un candidat pentru aderarea la UE, protestele și răspunsul autorităților ar putea îndepărta semnificativ sau chiar decisiv Turcia de UE. Lucru care, din nou, ar afecta puternic economia, în principal prin îndepărtarea investitorilor străini. Și ar putea majora turbulențele într-o zonă care nu duce lipsă de probleme.
Violenţele din Turcia ameninţă şi economia
17 iunie 2013, 22:34
Ultima modificare în 18 iunie 2013, 01:34
Evoluția pozitivă a economiei și democrației Turciei e amenințată de reacţia guvernului la protestele îndreptate împotriva cabinetului Erdogan. Islamizarea statului nu e pe placul turcilor
Etichete:
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Ministru german: FMI trebuie să plece din Europa
- Goana după banii din asigurări. Un chirurg a tăiat fără rost gâtul unui pacient
- Hermannstadt – Actul XX
- Afacerile de-o vară aduc profituri cât altele în zece ani
- DEUTSCHE WELLE: Siria, SUA şi linia roşie
- Franța câștigă 900 de euro din vânzarea fiecărui autoturism Dacia Logan
- Fiecare camion care va veni din Turcia încărcat cu legume va fi monitorizat prin GPS
- Associated Press: Podul de la Calafat-Vidin poate deveni un ‘pod spre nicăieri’
- Băncile europene vor fi supuse unor noi teste de stres în 2014
- Femeile care vor să înceapă o afacere vor putea primi 10.000 de euro