Bilanţurile contabile pe anul trecut ale IMM-urilor au arătat în general bine pentru sectorul IT, multe firme înregistrând creşteri de până la 20-30% ale cifrelor de afaceri faţă de anul 2011, precum şi un cash flow îmbunătăţit, se arată într-un comunicat R&M, remis luni AGERPRES.

În privinţa furnizorilor de servicii educaţionale, analiza R&M Audit Contabilitate a constatat, în general, o scădere a cifrei lor de afaceri în 2012 comparativ cu 2011, situaţia fiind similară în ceea ce priveşte companiile de retail tradiţional.

‘O evoluţie pozitivă au avut însă clienţii noştri din domeniul construcţii şi imobiliar care au realizat în 2012 o cifră de afaceri în medie cu circa 5% mai mare decât în 2011, ceea ce pentru acest sector este important în condiţiile de piaţă existente’, a precizat Mirela Şerban, managing partner R&M Audit-Contabilitate

Bilanţurile contabile ale companiilor referitoare la anul 2012 au relevat o tendinţă în creştere a managerilor de a elimina din bilanţ poziţiile ‘toxice’, astfel încât acesta să permită evoluţia business-ului şi să reflecte intrarea într-o nouă etapă, concluzionează analiza R&M Audit Contabilitate.

‘Poziţiile toxice sunt acelea care au fost supraevaluate în anumite momente ale existenţei unei companii (uneori în scopuri speculative, alteori pentru obţinerea anumitor valori ale diverşilor indicatori) sau diferite elemente uzate moral, stocuri nereale, creanţe incerte şi supraevaluate (care de fapt sunt pierderi), poziţii neperformante sau cauzate de anumite reglementări trecute nocive etc. Orice element din bilanţ are ‘o valoare de piaţă’, adică o valoare reală, iar ceea ce nu corespunde realităţii trebuie în cele din urmă analizat şi eliminat’, a spus Mirela Şerban.

Aceasta a adaugat că, pe parcursul anului trecut, ‘activitatea zilnică i-a acaparat complet pe managerii şi administratorii IMM-urilor, care au acordat mai puţină atenţie informaţiilor care reieşeau lună de lună din balanţe, aşa încât acum, datele din bilanţ i-au luat prin surprindere, ‘jocurile fiind făcute’, căci acestea sunt rezultatele cu care vor merge în acest an către bănci şi alţi parteneri’.

Consultanţii şi analiştii R&M Audit Contabilitate recomandă managerilor să nu aştepte sfârşitul de an pentru a urmări poziţiile bilanţiere comparative, ci să realizeze această operaţiune de sinteză în mod continuu, pe tot parcursul anului.

R&M Audit-Contabilitate a fost înfiinţată în anul 2000 şi deţine un portofoliu de peste 200 clienţi din diferite sectoare de activitate: agricultură, asigurări, brokeraj, comerţ, construcţii, farmaceutic, fonduri structurale, import-export, IT, media, producţie, publicitate, turism etc.
Sursa: Agerpres