"Duminică seara, Bruxelles, aprilie 2010. Sunt cu partenerii mei de negociere din Uniunea Europeană. Tocmai fusesem ales premier, dar aveam groaznicul sentiment să descopăr că deficitul Greciei nu era de 6% din PIB, aşa cum fusese raportat oficial cu ceva zile înainte, ci de 15,6%. Însă deficitul nu era decât un simptom a unor probleme mult mai grave pe care Grecia trebuia să le înfrunte", spune Papandreou, care reaminteşte faptul că pieţele financiare nu mai aveau încredere în ţara sa, iar riscul unui faliment era foarte mare.
"Aşadar, am plecat la Bruxelles cu misiunea de a primi un răspuns de la Uniunea Europeană, unul care să calmeze pieţele şi să ne dea un timp necesar pentru reforme. Dar nu am obţinut acest timp. Imaginaţi-vă că staţi la Bruxelles în jurul unei mese. Negocierile sunt dificile, tensiunile foarte mari, progresăm încet şi atunci un premier spune: TREBUIE SĂ TERMINĂM ÎN 10 MINUTE!".
<iframe src="https://embed.ted.com/talks/george_papandreou_imagine_a_european_democracy_without_borders.html" width="640" height="360" frameborder="0" scrolling="no" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe>
"Atunci am întrebat: De ce? Avem de luat decizii importante. Ne trebuie mai mult timp pentru negocieri", spune Papandreou.
Un alt premier se implică în discuţie şi explică: Trebuie să ajungem la un acord acum, pentru că în 10 minute se deschid bursa în Japonia şi va urma un prăpăd al economiei mondiale.
"Aşa că am luat repede o decizie în astea 10 minute. De data asta nu era vorba de ceva militar ci de pieţele financiare care ne-au pus un pistol la cap. Ce a urmat au fost cele mai grele decizii din viaţa mea, cele mai dureroase pentru mine şi penru locuitorii ţării mele, care impuneau tăieri, austeritate, pentru cei care nu purtau vina crizei."