Asta ar părea la prima vedere combinaţia economică perfectă pentru a presa preţul benzinei, însă acesta a rămas în continuare la aceleaşi cote ridicate. Chiar şi unii jucători din industrie se întreabă dacă legea cererii şi ofertei a fost oarecum anulată.

„Sunt pur şi simplu consternat“, spune Azam Zakaria, vicepreşedintele Lone Star Petroleum, o companie de familie care deţine şi operează 15 staţii de benzină în zona Houston. Zakaria, care este prezent pe această piaţă de aproape trei decenii, obişnuia să creadă că mai mult petrol înseamnă automat preţuri mai mici, dar această teorie nu s-a mai adeverit în ultima perioadă.

Separarea dintre cerere şi ofertă a devenit şi mai mare miercurea trecută, când U.S. Energy Information Administration a publicat ultimele date în care se arătat că rezervele de petrol brut ale SUA au crescut cu 0,3 milioane de barili săptămâna trecută. Majoritatea experţilor se aşteptau ca rezervele de petrol să scadă cu 0,6 milioane de barili.

Acest tip de surprize se întâmplă tot mai des pe măsură ce se extrage tot mai mult petrol pe teritoriul american. Anul trecut, Statele Unite au înregistrat cea mai mare creştere a producţiei de petrol din istorie, potrivit gigantului petrolier BP. În acelaşi timp, revervele de petrol la nivel global au continuat să crească.
Preţul petrolului brut, pe de altă parte, continuă să se învârtă în jurul a 100 de dolari pe baril, iar preţul mediu al unui litru de benzină este de peste 1 dolar la nivelul SUA. La începutul acestui an preţul era circa 0,8 dolari pe litru.

Zakaria este îngrijorat de faptul că speculatorii împing preţul peste nivelul dictat uzual de echilibrul dintre cerere şi ofertă. „Ca să fiu direct, cred că este o marfă care acum se tranzacţionează pe Wall Street“, spune acesta.

Şoferii americani se confruntă cu următoarele realităţi: conduc maşini cu un consum tot mai redus, în timp ce se produc cantităţi mai mari de petrol. Asta ajută în mod normal la menţinerea unor preţuri scăzute la benzină. Dar într-o lume însetată de petrol – şi încă atât de dependentă de producătorii din turbulentul Orient Mijlociu – este dificil să păstrezi preţul scăzut la pompă.

SURSA: NPR