Peste tot, dar nu același. Este cel mai versatil și mai plantat strugure alb din lume. Paleta sa aromatică este atât de largă încât poți să guști un Chardonnay din California sau un Chablis din Burgundia și să nu-ți treacă prin cap că s-au născut din același strugure.
Vinurile obținute din Chardonnay sunt foarte diferite însă nu doar din pricina culturii sale atât de răspândite. Două vinuri Chardonnay produse în aceeași zonă pot avea gusturi diferite în funcție de momentul în care au fost culeși strugurii sau de gradul de maturare. De pildă un vin făcut din struguri culeși foarte devreme va avea note de citrice și măr verde și va fi ușor de confundat cu un Pinot Gris. În schimb unul făcut din struguri foarte bine copți va avea note de ananas, piersică sau mango, iar dacă este ținut câteva luni la maturat în butoaie de stejar va căpăta o textură ceva mai untoasă și noi arome de vanilie, praline sau caramel. De altfel, vinurile provenite din acest soi sunt printre puținele vinuri albe predispuse pentru maturare.
Chardonnay maturat vei întâlni la producătorii din regiuni cu climat mai cald (sud-estul Australiei, Napa Valley California, Argentina, Burgundia sau Puglia), iar în regiunile ceva mai reci (vestul Australiei, Valea Loirei, Chile, Sonoma) vei găsi acest vin mai degrabă tânăr.
Acest soi de struguri și-a găsit expresia cea mai înaltă în vinurile din Burgundia. Mai exact în regiunea Cote D’Or unde vinuri precum Chablis, Meursault sau Montrachet și-au câștigat faima mondială și exprimă într-un mod desăvărșit calitățile remarcabile ale unei zone unde cultura vinului și pasiunea oamenilor s-au întâlnit în mod fericit cu un set ideal de condiții geo-climatice. Se spune că acesta este de fapt gustul vinului cântat în poezii de strămoșii noștri, gustul autentic, nealterat, un echilibru perfect între aromele fructului și mineralitatea plantei cultivate în podgorii unde calitățile solului sunt respectate de secole.
Succesul acestui soi de struguri în întreaga lume i-a determinat pe unii producători să experimenteze și să intervină tot mai frecvent în procesul de vinificație pentru a obține gustul acela foarte corpolent și untos care i-a adus faima vinului Chardonnay. Acest lucru se întâmplă mai ales la vinurile din Lumea Nouă unde producătorii folosesc fermentația malolactică pentru a mai domoli aciditatea specifică acestui strugure mai ales în zonele climatice mai reci. Rezultatul este unul extrem de apreciat, iar succesul fulminant al vinurilor din Australia sau Chile i-a făcut pe producătorii europeni să se întrebe în ultimii ani dacă nu cumva acest succes al gustului untos și corpolent nu îi va face pe consumatori să uite în curând de gustul autentic, fresh, vioi al Chardonnayului așa cum îl regăsești atât de bine exprimat în Chablis-urile din Burgundia.
De orice fel ar fi însă, Chardonnayul este un vin cu buchet bogat, pe care este păcat să-l ratezi degustându-l la o temperatură nepotrivită sau în compania unor mâncăruri care îl domină. Prin urmare trebuie să știți că temperatura ideală la care trebuie să faceți cunoștință cu el este de 9 grade celsius dacă este tânăr și 12 grade dacă este maturat. De asemenea, merită degustat la mese cu brânzeturi fine, nu foarte grase, de vită sau de capră, cu cărnuri de pasăre, porc , pește sau cu fructe de mare și mâncăruri gătite cu ierburi precum tarhon, pătrunjel, maghiran sau cimbru.
5 expresii diferite ale aceluiași strugure
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe