În străinătate, cu cardul, acasă, cu cash

În ciuda tendinței descrescătoare a cardurilor, românii au ajuns să cheltuie la POS-urile din străinătate dublul sumei lăsate la magazine de străinii care vizitează România

Românii sunt mult mai cheltuitori în perioadele de vacanță  sau în deplasări externe decât sunt turiștii sau oamenii de afaceri străini care vin în România. Cel puțin așa arată statisticile BNR în privința cheltuielilor pe card și a retragerilor de la ATM efectuate de cele două categorii de clienţi.  Astfel, pe parcursul anului 2012, valoarea retragerilor efectuate de cetățenii români în străinătate a fost de 2,08 miliarde de lei, în timp ce plățile la POS-urile din străinătate au ajuns la 4,81 miliarde de lei.

Cheltuielile străinilor care au vizitat România în 2012 au fost însă de doar 1,47 miliarde de lei. Situația este similară dacă se analizează piața cardurilor din 2011 și cea din trimestrul I din 2013.  Explicaţia nu ţine de diferențele de curs valutar, ci se bazează pe numărul mai mare de români care vizitează alte țări, pe înclinaţia lor de a cheltui în străinătate, dar şi pe diferențele de preț dintre produsele achiziţionate din Vest și cele de la noi. În străinătate, românii au învățat destul de repede că au comisioane mai mici dacă plătesc cu banii de plastic şi că au la dispoziție mai multe POS-uri decât în ţară. Așa se explică de ce retragerile de numerar de la ATM-urile din străinătate sunt la jumătate față de plățile cu cardul la comercianți, în timp ce în România retragerile de numerar rămân majoritare.

Postcriză: scad ATM-urile și POS-urile

Plățile făcute de români cu cardul la comercianţii din țară sunt mult mai mici (doar 17,9 miliarde de lei) decât retragerile de la ATM-uri, care depăşesc 106 miliarde de lei. Și aici proporțiile au rămas constante atât la nivelul anului 2011, cât și în primul trimestru din 2013. 

Declinul a început să se facă simțit din acest an. Numărul cardurilor valide este în ușoară scădere față de anii anteriori. Situaţia este valabilă atât în cazul cardurilor de credit, cât și al celor de debit. De asemenea, numărul de ATM-uri și POS-uri a scăzut în 2013, probabil și ca urmare a închiderii mai multor sucursale bancare și centre comerciale.