De la desktop la smartphone: tehnologia se schimbă tot mai repede

Tehnologia merge în direcția cerută de consumatori, dar, pe de altă parte, creează noi nevoi pentru acesta. Un lucru este însă clar: nu mai putem trăi fără tehnologie

Industria tehnologiei și comuni-cațiilor ne conduce deja viața. Procesarea informației a ajuns un lucru obișnuit și în cele mai puțin dezvoltate țări din lume, tehnologia fiind deja una dintre cele mai la îndemână modalități de îmbunătățire a nivelului de trai. Fără a face apologia IT&C, dacă ne uităm la câte lucruri din jurul nostru sunt conduse și utilizate cu ajutorul procesoarelor, nu putem nega că ne-ar fi greu, dacă nu imposibil, să mai renunțăm la mașinării, computere, telefoane etc.
„A început ca un telefon, dar s-a transformat într-un computer“, spune Peter Gleissner, director de vân­zări pentru Regiunea Uniunii Europene a Intel, declarație care arată cel mai bine cât de ușor și de repede evoluează piața și industria IT&C. De altfel, vânzările de smartphone au depășit pentru prima dată în istorie vânzările de telefoane simple în primul trimestru al acestui an. La nivel global, smartphone-urile au totalizat 216,2 milioane unități, iar telefoanele doar 202,4 milioane unități, conform IDC.
Tablete, hibride și convertibile
Intel este lider mondial în producția de procesoare, principalul competitor AMD fiind mult în spate, cel puțin în termeni de venituri. A obținut, anul trecut, venituri de 53,3 miliarde dolari și un profit net de 11 miliarde dolari, în timp ce AMD a avut venituri de 5,4 miliarde dolari și pierderi de 1,18 miliarde dolari. Chiar și așa, AMD rămâne pe piață, alături de alți producători, precum Qualcomm, care au depășit Intel, în termeni de volum, în echiparea tabletelor și a telefoanelor inteligente.
Care este însă viitorul pieței? Migrăm către tablete și smartphone-uri în detrimentul laptopurilor? „Mobilitatea ne-a învățat un lucru: timpul de schimbare a accelerat. Au trecut 10-15 ani înainte ca laptopurile să înlocuiască desktopurile, dar pentru tablete (și produsele doi în unu, precum laptopurile hibride sau convertibile) și pentru ca telefoanele să înlocuiască notebookurile este nevoie de mai puțin timp“, spune Gleissner. El adaugă că va trece și mai puțin timp („coborâm către cinci ani“) înainte să apară un înlocuitor pentru tablete.
Evident, laptopurile nu vor dispărea de tot. Nici măcar desktopurile nu s-au evaporat, ci păstrează o cotă constantă de circa 3% în vânzările globale de computere. Cel mai probabil, laptopurile vor păstra o cotă și mai mare, însă ca volum raportat la total vor fi depășite de tablete și produse hibride.
Legea lui Moore este încă valabilă
„Laptopurile sunt mai profitabile decât tabletele, deoarece alături de laptop se achiziționează și alte periferice“, spune Peter Gleissner. Acesta este, într-un fel, și motivul pentru care producătorii și distribuitorii fac eforturi pentru îmbunătățirea laptopurilor, a performanțelor, a duratei de viață a bateriei etc. Astfel încât să vină în întâmpinarea nevoilor și cerințelor clienților, dar să și aibă produse care să le asigure venituri mai consistente.
Chiar și producția în sine a procesoarelor, a plăcilor de bază, a plăcilor video și altele se specializează. Spre exemplu, procesoarele Haswell, ultima generație lansată de Intel, sunt sudate pe placa de bază în cazul laptopurilor, ceea ce înseamnă că nu mai există posibilitatea de upgrade. Însă nu s-a renunțat la procesorul single-unit, care poate fi montat pe un desktop, un sistem făcut de client, sau la configurația cerută de un client. „Desktopurile au în continuare viitor, fie că vorbim de computerele pentru jocuri, fie de cele pentru grafică avansată“, arată Gleissner.
Un alt segment este cel al serverelor, sector de piață care nu apare prea des în media, nefiind dedicat zonei de retail în mod direct. Dar „pentru fiecare 60 de tablete noi ai nevoie de încă un server, la fel și pentru fiecare 200 de telefoane inteligente noi.“ Pentru infrastructura cloud, pentru centrele de date. De unde și participarea Intel și nu numai – la fel și Dell sau HP sau alții – la creșterea pieței de produse mobile, fără a fi vizibili în mod direct.
Legea lui Moore (mai exact, Gordon Moore, cofondator Intel) spune că la fiecare doi ani numărul de tranzistori de pe circuitele integrate se dublează. Din 1958 până în prezent, „postulatul“ lui Moore a rămas valabil. Însă există senzația că ne îndreptăm către un vârf de performanță în tehnologie, ceea ce poate însemna o ieșire din legea lui Moore. Este adevărat? „Nu, legea lui Moore este încă valabilă și va fi în continuare. Mașinăriile devin tot mai inteligente și nu vorbim doar de computere sau telefoane, ci de toate echipamentele pe care le utilizăm. Spre exemplu, următoarea mare creștere în ceea ce înseamnă putere de procesare este automobilul“, explică Peter Gleissner.
Ne îndreptăm, pe nesimțite, către „Casa viitorului“, în care toate electrocasnicele vor avea acces la un unitate centrală (undeva în cloud) și prin care ne vor avertiza că nu mai este lapte, că trebuie făcută revizia la centrala termică etc. Culmea este că în momentul în care vom ajunge realmente acolo, ni se va părea normal și eficient. Din păcate, vom fi mai leneși.
Mașinăriile devin tot mai inteligente și nu vorbim doar de computere și de telefoane, ci de toate echipamentele pe care utilizăm. Următoarea mare creștere în puterea de procesare va fi la automobil.
Peter Gleissner, director vânzări pentru UE al INtel