După o pauză de cinci-șase ani, în care piața obligațiunilor a fost ţinută în viaţă aproape doar de titlurile suverane, 2013 pare să fie anul care va marca emisiunea de obligațiuni corporatiste drept una dintre cele mai viabile modalități de finanțare. Totodată, este perioada în care am putea să asistăm la reorientarea programelor de finanțare ale unor bănci locale de la piața de capital luxemburgheză către piața românească.
La ora actuală, obligațiuni emise de BRD, Raiffeisen Bank, Unicredit și BCR sunt listate pe bursa din Luxemburg, programele de finanțare reînnoindu-se, în medie, o dată la doi ani.
Japonezii investitori pe piața românească
După emisiunea de 250 de milioane de lei a GDF Suez de la sfârșitul anului trecut, Unicredit Țiriac Bank a spart gheața și a lansat cea mai mare emisiune, de 550 milioane de lei. A mai existat o emisiune a unei bănci, Banca Transilvania, în luna aprilie. Aceasta a fost însă în euro și convertibilă în acțiuni. De asemenea, și-a mai anunțat și Raiffeisen Bank intenția de a lansa o emisiune de obligațiuni similară celei lansate de Unicredit, de 500 de milioane de lei. Pe lângă bănci, o altă serie de mari companii vor finanțare prin intermediul obligațiunilor emise în lei pe piața locală. Transelectrica își dorește să împrumute 200 de milioane de lei de pe piața locală, pentru cinci ani.
Deși a fost lansată într-o perioadă marcată de turbulențe pe piețele emergente, emisiunea Unicredit a demonstrat că investitorii de pe piața din România au un potențial important de lichiditate. Astfel, așa cum arată Dorin Badea, trezorierul Unicredit Țiriac Bank, 53,53% dintre investitori au fost români, restul internaționali, printre care BERD și IFC. Dintre investitorii români, cea mai mare pondere au avut-o societățile de investiții financiare (36,42%), fondurile de pensii (31,64%) și asigurătorii (17,54%). Totuși, așa cum arată Dragoș Neacșu, președintele Erste Asset Management (cel mai mare fond de obligațiuni și participant la stabilirea curbelor de randament ale titlurilor de stat emise de Ministerul Finanțelor), ponderea nerezidenților ca investitori în totalul obligațiunilor românești (inclusiv titluri de stat) a crescut în prima jumătate a acestui an de la 12% la 25%, la câteva miliarde de euro investiți aici.
În 2013, segmentul nerezidenților investitori în România s-a îmbogățit cu cetățeni japonezi și nord-americani, pe lângă tradiționalii europeni.
În acest context, Dragoș Neacșu arată că piața ar putea „duce“ 10-20 de emisiuni pe an. „La ora actuală, avem 20 sau chiar 30 de companii eligibile. Unele dintre ele poate nici nu știu că ar fi eligibile pentru a se finanța prin obligațiuni corporatiste. Dacă ar face și pasul către obținerea unui rating propriu, potențialul ar fi și mai mare.“ Acesta a arătat că, în ultimii 5-10 ani, s-au dezvoltat companii din zona serviciilor medicale și chiar de producție care ar putea să se finanțeze astfel. Chiar și cei care își propun să acceseze fonduri europene sau societățile din componența Fondului Proprietatea ar putea fi eligibili.
„Atât fondurile mutuale, cât și cele de pensii au mare nevoie de instrumente de investire denominate în lei“, spune Neacșu, arătând că piața ar putea absorbi anual obligațiuni în valoare de 800 mil. – 1 miliard de euro. Emisiunea Unicredit și preconizatele Raiffeisen și Transelectrica abia ar „mânca“ 250-300 de milioane de euro din acest potențial.
Minimum 20 de companii de stat și private ar avea la ora actuală capabilitatea unei participări constante pe piața de obligațiuni din România.
Dragoș Neacșu, președinte Erste Asset Management
550 milioane de lei este valoarea celei mai mari emisiuni de obligațiuni lansate în România de către Unicredit Țiriac