Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a pregătit duminică terenul pentru o uşoară revizuire a prognozelor de creştere ale economiei mondiale, care vor fi publicate în zilele următoare de FMI, transmite AFP.
Lagarde a subliniat că la reuniunile de primăvară ale FMI şi Băncii Mondiale, cele două organizaţii internaţionale au avertizat că relansarea economiei mondiale avansează cu trei viteze diferite, variind de la o creştere de 5,5% în economiile emergente, un avans de 2% în economiile avansate precum SUA şi Australia şi un blocaj în cazul economiile din zona euro.
‘Atunci am preconizat că economia mondială va înregistra o creştere de 3,3% dar mă tem că dacă luăm în calcul ce vedem în economiile statelor emergente vom avea o creştere uşor mai mică’, a declarat Christine Lagarde la o conferinţă economică organizată la Aix-en-Provence, sudul Franţei. ‘Nu pot să vă dau cifre pentru că le vom publica peste două zile şi nu vreau să vreau să îi tai iarba de sub picioare economistului nostru şef’, a adăugat Lagarde.
În raportul său semi-anual World Economic Outlook, publicat în luna aprilie, Fondul Monetar Internaţional a estimat că economia României va înregistra o creştere de 1,6% în 2013 şi un avans de 2% în 2014. Tot atunci FMI a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2013 şi 2014, din cauza reducerii cheltuielilor guvernamentale în SUA şi a recesiunii din Europa. Potrivit FMI economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 3,3% anul acesta şi unul de 4% anul viitor, după ce în ianuarie estima o creştere de 3,5% în 2013 şi de 4,1% în 2014.
Christine Lagarde, va vizita România în perioada 15-16 iulie, aceasta urmând să fie prima sa vizită la Bucureşti după numirea în funcţia de director al FMI. În timpul vizitei la Bucureşti, Lagarde va susţine un discurs despre identificarea unei noi paradigme de creştere economică în regiune.
Boardul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a declarat încheierea cu succes a acordului României cu FMI, cel de al doilea acord de tip stand-by, constatând îndeplinirea tuturor ţintelor importante, a acţiunilor prealabile şi remarcând progresele în direcţia stabilităţii macroeconomice şi pe calea reformelor structurale, a anunţat pe 27 iunie ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
România a încheiat cu succes cel de al doilea acord Stand-by cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar creşterea este slabă şi riscurile pentru economie încă există, a declarat, săptămâna trecută, directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik, după închiderea de către boardul FMI a evaluărilor a şaptea şi a opta privind stadiul îndeplinirii condiţionalităţilor din Memorandumul de Politici Economice şi Financiare.
Sursa: Agerpres