Exporturile Germaniei au înregistrat o scădere surprinzătoare în luna mai 2013, semn că criza din zona euro afectează relansarea celei mai mari economii europene, transmite Reuters.
Oficiul federal pentru statistică a informat luni că, ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, exporturile Germaniei au înregistrat o scădere de 2,4% în luna mai 2013 comparativ cu luna aprilie, cea mai mare scădere înregistrată de la finele lui 2009, după o creştere de 1,4% în luna aprilie. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o scădere de 0,4%. În acelaşi timp, importurile au crescut cu 1,7%, mai mult decât creşterea de 1,2% preconizată de analişti.
Exporturile, care în mod tradiţional sunt coloana vertebrală a economiei Germaniei, suferă în acest an pe măsură ce criza din zona euro afectează cerere în Europa, principala piaţă de export a Germaniei, iar încetinirea din China reduce apetitul pe o piaţă importantă pentru firmele chineze.
‘Nu este vorba de un colaps, ci de o aterizare lină, determinată probabil de slăbiciunile de pe pieţele emergente combinate cu slăbiciunile din zona euro, dar există şi unele semne de stabilizare’, a declarat Christian Schulz economist la Berenberg Bank.
Surplusul comercial al Germaniei s-a diminuat în luna mai până la 14,1 miliarde de euro de la 17,5 miliarde de euro în luna aprilie. De asemenea, excedentul de cont curent a coborât la 11,2 miliarde de euro în luna mai, de la 16,7 miliarde de euro în luna aprilie.
Economia germană a fost o oază de stabilitate în primii ani ai crizei datoriilor însă la finele anului trecut s-a contractat iar la începutul acestui an a evitat intrarea în recesiune graţie consumului privat. În schimb, economia zonei euro s-a contractat pentru al şaselea trimestru consecutiv iar BCE se aşteaptă în 2013 la o scădere economică de 0,6%.
Săptămâna trecută preşedintele BCE, Mario Draghi, a anunţat că banca intenţionează să menţină dobânda de politică monetară la un minim record pentru o perioadă lună de timp.
Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a revizuit în scădere estimările privind evoluţia celei mai mari economii europene în 2013 şi 2014, dar şi-a exprimat încrederea că perioada cea mai dificilă a recesiunii din zona euro s-a încheiat.
Sursa: Agerpres