OECD: Economiile emergente încetinesc, dar în statele dezvoltate redresarea este solidă

Statele dezvoltate ale lumii se redresează susţinut, în timp ce creşterea în principalele economii emergente încetineşte, se arată într-un raport publicat luni de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), transmite Reuters.

Indicatorul compozit CLI calculat de OECD pentru cele 33 de state membre ale organizaţiei a crescut în mai, ajungând la 100,6 puncte, de la 100,5 puncte în aprilie.

‘Indicele CLI arată o îmbunătăţire moderată a creşterii în majoritatea economiilor OECD, dar în marile state emergente se constată o stabilizare sau o încetinire’, susţine OECD

Indicatorul CLI pentru zona euro a urcat în mai la 100,3 puncte, de la 100,1 puncte în aprilie. OECD subliniază schimbarea care a avut loc în Italia, unde după luni de declin, indicatorul CLI a crescut la 100,3 puncte.

În statele emergente tendinţa este mai puţin încurajatoare, indicatorul compozit CLI a scăzut în mai la 99,5 puncte, de la 99,6 puncte în aprilie, în timp ce în Brazilia declinul a fost chiar mai accentuat, la 99,1 puncte, de la 99,3 puncte, iar în Rusia s-a înregistrat un indicatorul CLI de 98,9 puncte, de la 99,2 puncte.

Japonia, care a beneficiat de măsuri de politică monetară pentru stimularea economiei, conduce tendinţa de creştere în rândul statelor dezvoltate, înregistrând un indice CLI de 101,3 puncte în mai, de la 101,1 puncte în aprilie, în timp ce în SUA indicatorul s-a menţinut la 101 puncte.Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 33 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.
Sursa