‘De acum, orice doritor de azil care va sosi în Australia cu o ambarcaţiune nu va avea posibilitatea de a rămâne pe teritoriul australian ca refugiat’, a declarat Rudd, aflat lângă premierul statului Papua-Noua Guinee, Peter O’Neill.
Cei doi premieri au încheiat în oraşul australian Brisbane un pact pentru ca imigranţii fără acte în regulă interceptaţi în drum spre Australia să fie trimişi în centre situate în Papua, unde se va evalua cererea lor de azil. În cazul în care cererea va fi acceptată, noii refugiaţi vor rămâne pe teritoriul papua-neoguineean, iar persoanele a căror cerere va fi respinsă vor fi trimise în ţările lor de origine.
Prin această nouă politică în materie de imigraţie, Australia încearcă să frâneze numărul tot mai mare de persoane care se îndreaptă către frontierele sale şi în special pe cei care migrează din motive economice, care merg nu pentru a fugi de persecuţii politice, ci în căutarea unei vieţi mai bune în Australia.
În septembrie 2012, cele două ţări au semnat un acord pentru a stabili un centru de primire a imigranţilor fără acte în regulă pe insula papua-neoguineeană Manus. Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), care a criticat în repetate rânduri politica australiană în materie de imigraţie, a denunţat condiţiile proaste oferite imigranţilor în acest centru de şedere temporară.
Australia şi Papua-Noua Guinee au convenit, tot vineri, extinderea centrului de pe insula Manus pentru a putea găzdui 3.000 de solicitanţi de azil, faţă de cele 600 de locuri existente în prezent.
Sute de persoane anual îşi pierd viaţa în apele din nordul Australiei după ce plătesc mii de dolari mafiilor pentru a ajunge pe teritoriul australian la capătul unei călătorii care durează luni întregi şi traversează mai multe ţări.
Guvernul Australiei consideră că, de la începutul acestui an, aproximativ 15.610 persoane sau 220 de ambarcaţiuni au încercat, deseori fără succes, să intre pe teritoriul australian în mod ilegal pe cale maritimă.
Sursa: Agerpres