Discuţiile bilaterale vor avea loc la sediul executivului central, la Palatul Moncloa, în cadrul primei vizite oficiale efectuate de Victor Ponta în Spania, ţară în care românii formează cea mai numeroasă comunitate de străini – 18% din totalul acestora, aminteşte EFE. Potrivit informaţiilor furnizate de guvernul spaniol, România şi Spania sunt parteneri strategici, care menţin o relaţie bilaterală excelentă, în special în domeniile justiţiei şi afacerilor interne, dar şi una la nivel european. Aceste relaţii au încă un enorm potenţial, subliniază guvernul spaniol.
Pe durata întâlnirii bilaterale, cei doi şefi ai executivelor de la Madrid şi Bucureşti vor analiza cum pot fi folosite fondurile prevăzute în bugetul UE până în 2020 – de care se va bucura în mare parte şi România – şi cum poate fi intensificată cooperarea în sectoare precum energiile regenerabile şi infrastructura. Guvernul spaniol arată, potrivit sursei menţionate, că România poate profita de experienţa companiilor spaniole în aceste domenii.
EFE aminteşte că în luna mai, atunci când ministrul spaniol al afacerilor externe, José Manuel García-Margallo, a vizitat România, el a subliniat faptul că România s-a transformat într-o ţară a oportunităţilor, întrucât a înregistrat o creştere de 0,4% în primul trimestru al anului. ‘Nu am venit din întâmplare în România, ci ca să recuperez timpul pierdut’, arată agenţia spaniolă de presă că a spus la acel moment ministrul García-Margallo, făcând aluzie la o anumită întârziere a firmelor spaniole în a veni în România – după cele italiene, franceze sau germane, în urma căderii comunismului. Companiile spaniole sunt deosebit de competitive pe piaţă, tocmai în sectoare precum cel al infrastructurilor, şi în special în construcţia de autostrăzi, a arătat ministrul spaniol.
În 2012, exporturile spaniole în România s-au ridicat la 1,18 miliarde de euro şi au scăzut cu 12,45% faţă de anul anterior. Importurile s-au aflat la nivelul de 872 de milioane de euro – cu 1,4% mai scăzute faţă de 2011. EFE precizează că bilanţul comercial s-a ridicat la 316 milioane de euro, cu 33,1% mai mic faţă de anul anterior.
Rajoy şi Ponta vor discuta şi despre măsurile luate, în cadrul UE, în privinţa situaţiei economiei, îndeosebi în privinţa deciziilor precum cele adoptate la ultimul Consiliu european. Cei doi lideri vor discuta despre aşteptările generate de sprijinirea uniunii bancare, măsurile prevăzute pentru finanţarea micilor întreprinderi şi împărţirea, pe durata următorilor doi ani, a fondurilor disponibile pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor.
EFE precizează că Spania şi România au discutat şi despre instituţiile europene şi legitimitatea democratică la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe, care a avut loc în urmă cu două zile, în Palma de Mallorca, şi care a contat pe participarea a 17 dintre şefii diplomaţiilor statelor UE. Ponta şi Rajoy, mai arată sursa citată, vor discuta şi despre politica europeană de vecinătate.
Sursa: Agerpres