‘Acest acord deschide un nou capitol în relaţiile UE-Columbia. Şi sper că firmele din ambele părţi vor profita pe deplin de multiplele oportunităţi oferite. Să folosim acest acord ca pe o trambulină pentru relaţii mai strânse între UE şi regiunea Anzilor’, a declarat comisarul european pentru comerţ, Karel De Gucht, citat în comunicat.

Acordul deschide pieţele pentru produsele comercializate între UE, Columbia şi Peru, care a ridicat deja barierele comerciale cu UE de la 1 martie acest an. La sfârşitul perioadei de tranziţie nu vor mai exista deloc taxe vamale pentru produsele industriale şi de pescuit, iar comerţul cu produse agricole va deveni mult mai deschis.

Principalul avantaj al noului regim comercial va consta într-un mediu de afaceri mai transparent şi mai predictibil, ceea ce ar urma să faciliteze legăturile de afaceri şi transferul de tehnologie între cele două părţi.

Acordul UE-Columbia include şi prevederi privind respectarea drepturilor omului, statul de drept şi implementarea eficientă a convenţiilor internaţionale privind drepturile muncitorilor şi protecţia mediului, iar organizaţiile din societatea civilă vor fi implicate sistematic în monitorizarea implementării acestor angajamente, se notează în comunicatul CE.

Executivul comunitar mai precizează că acordul dintre UE, Columbia şi Peru este unul menit să stimuleze integrarea între ţările din regiunea Anzilor şi că uşa rămâne deschisă pentru lărgirea acestui parteneriat prin cooptarea Ecuadorului şi a Boliviei. AGERPRES