Am spus, în nenumărate rânduri, că antreprenoriatul reprezintă o șansă pentru economia românească. Un program național de susținere a afacerilor aflate la început de drum poate produce o dezvoltare pe orizontală în economie și ar putea rezolva, parțial, problema șomajului în rândul tinerilor, atât din mediul urban, cât și din cel rural. Nu e mai puțin adevărat că pe piață sunt câteva organizații non-guvernamentale și companii care susțin programe de antreprenoriat. Personal conduc un asemenea program pentru tinerii antreprenori.
Din experiența acumulată, am realizat că asemenea inițiative sunt extrem de benefice și de stimulative pentru cei care doresc să-și deschidă propriul business. Multe dintre programe au dat rezultate remarcabile. Există pe piață companii profitabile care au luat naștere în urma unor proiecte de susținere a antreprenoriatului și, mai mult, multe dintre ele au devenit scalabile la nivel global. Economia are nevoie de spirit antreprenorial pentru a construi avantaje competitive, iar startup-urile susțin creșterea economică inteligentă, ajutând România să facă faţă concurenţei cu ţări cu forţă de muncă ieftină şi păstrând capacitatea crescută de inovare. Dar pentru ca antreprenoriatul să aibă cu adevărat un cuvânt greu de spus în dezvoltarea economiei românești avem nevoie de mai mult decât se face în prezent. Avem nevoie ca susținerea afacerilor la început de drum să fie inclusă în strategia națională de relansare economică. Mai mult, avem nevoie de o Agenție Guvernamentală pentru Startup-uri aflată în subordinea directă a Primului Ministru. Modelul pe care îl imaginez eu este total diferit față de inițiativele guvernamentale în domeniu. Misiunea acestei Agenţii Guvernamentale va fi de a asigura sprijinul financiar şi, mai ales, logistic: asigurarea de mentoring, urmărirea implementării ideii de startup şi susţinerea acesteia.
Propunem nu doar să finanţăm startup-urile, ci şi să urmărim evoluţia lor pe perioada până la consolidarea afacerii, dat fiind faptul că rata de succes este mică în primul an de la înfiinţare. În această perioadă test pentru consolidare, startup-urilor li se va oferi sprijin pentru consolidare însemnând participarea la: sesiuni de mentoring cu oameni de afaceri autohtoni şi străini; evenimente în plan local: târguri de stratup-uri, prezentări în cadrul unor universităţi; întâlniri de dezvoltare şi testare a proiectelor lor (hackaton). Suportul în perioada de consolidare înseamnă o rată de succes mai mare startupuri, antreprenorii vor avea un proiect de startup funcţional, o reţea/un network de cunoştinţe atât printre tineri ca ei, cât şi printre oameni de afaceri cu experienţă şi vor avea posibili investitori pentru proiectele lor. Cred că pentru succesul Agenției Guvernamentale pentru startup-uri trebuie gândit un parteneriat public-privat, astfel instituția să fie condusă și gestionată de un consiliu format din oameni de afaceri cu experință, dar și din specialiști guvernamentali în domeniul economic. Astfel de inițiative există și în alte zone ale globului, cel mai notoriu exemplu fiind programul guvernamental pentru startup-uri coordonat de statul chilian. În concluzie, invit autoritățile române să ia în considerare această idee, care odată transformată în realitate, va aduce beneficii reale pentru economia românească.
MARIAN DUȘAN, CEO Editura Evenimentul și Capital