Pe lângă întărirea substanţială pe care au obţinut-o în urma procesului de recapitalizare, băncile nu mai deţin în portofolii obligaţiuni guvernamentale elene, deoarece puţinele bonduri care au mai rămas în urma restructurării datoriei au fost răscumpărate de stat.

Există de asemenea o îmbunătăţire semnificativă a mediului macroeconomic. Precedentele teste de stres s-au derulat în 2011, când se estima o recesiune profundă în Grecia. Acum Produsul Intern Brut al Greciei ar urma să revină pe creştere în 2014. Stabilizarea economiei va duce probabil şi la scăderea creditelor neperformante şi la îmbunătăţirea profiturilor în sistemul bancar.

În plus, instituţiile elene de creditare sunt mult mai încrezătoare în urma procesului de consolidare, aproximativ 11 bănci fiind în ultimele luni absorbite de primele patru bănci din Grecia.

Principalele instituţii elene de creditare, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank, au finalizat luna trecută procedurile de recapitalizare, la sfârşitul cărora HFSF deţine participaţii majoritare la toate cele patru bănci şi de asemenea a preluat controlul deplin la Eurobank. Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), a fost dotat cu 50 de miliarde de euro, bani proveniţi din programul de salvare convenit cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. HFSF a fost înfiinţat pentru a recapitaliza principalele bănci din Grecia şi a acoperi costul vânzării activelor care nu sunt considerate viabile.

Recent, Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei a ales grupul bancar Eurobank pentru a cumpăra New Hellenic Postbank, ca parte a procesului de consolidare a sectorului şi pentru a îndeplini condiţiile impuse în schimbul următoarei tranşe din pachetul de asistenţă financiară.

Guvernul Greciei împreună cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Central Europeană şi Comisia Europeană au decis să vândă Proton şi Hellenic Postbank până la mijlocul lunii iulie, ca o condiţie pentru eliberarea fondurilor din asistenţa financiară de 240 miliarde de euro.

Vânzarea este cea mai recentă acţiune de consolidare a sectorului bancar elen, care are ca obiectiv formarea unor bănci mai solide şi mai bine capitalizate, pentru a finanţa economia afectată de recesiunea îndelungată.

Toate cele patru mari bănci din Grecia, National Bank of Greece, Piraeus, Europbank şi Alpha Bank au licitat pentru Hellenic Postbank, care avea depozite de aproximativ 12 miliarde de euro.

Şi Proton, o bancă mai mică, deţinută integral de HSFS, a fost achiziţionată tot de Eurobank.

Proton şi Hellenic Postbank, victime ale crizei financiare din Grecia, au fost divizate într-o bancă de rebuturi şi una care cuprinde activele viabile şi erau deţinute integral de Fondul de Stabilitate Financiară.

Autorităţile elene au închis Hellenic Postbank, după ce vânzarea băncii a eşuat. Activele neperformante au fost scoase din portofoliu iar activele mai puţin riscante şi depozitele au fost transferate într-o nouă entitate, numită New Hellenic Postbank. HFSF a injectat patru miliarde de euro în bancă pentru a acoperi necesităţile de finanţare şi încă 500 milioane de euro pentru recapitalizare.
Sursa: Agerpres