Anterior, BCE anunţase că speră să înceapă operaţiunea în trimestrul trei din 2013, înainte de a-şi asuma supervizarea celor mai mari bănci europene.

De asemenea, Joerg Asmussen şi Benoit Coeure au declarat că sunt în favoarea publicării minutei de la întâlnirile comitetului executiv al BCE.

‘Minutele ar trebui să includă cine pentru ce a votat şi din ce motive’, susţine Asmussen. Până acum, Banca Centrală Europeană nu a dat publicităţii minutele pentru a evita presiunile politice asupra membrilor comitetului executiv al BCE din partea guvernelor naţionale, care ar putea afecta independenţa şi angajamentul lor de a servi mai mult interesele europene decât cele naţionale.

‘Transparenţa este importantă pentru o politică monetară eficientă şi pentru încrederea în banca centrală’, a declarat Coeure. Acesta a adăugat că opinia publică solicită o astfel de transparenţă din partea BCE, singura dintre marile băncile centrale care păstrează minutele confidenţiale.

BCE, care va prelua anul viitor rolul de supervizor bancar, se pregăteşte să realizeze o analiză asupra calităţii activelor şi bilanţurilor pentru cele aproximativ 130 de bănci din zona euro pe care le va superviza în mod direct. Aceste date vor fi incluse în testele de stres derulate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) în cooperare cu BCE. Oficialii BCE au dat asigurări că analiza va fi cât mai riguros posibilă, pentru ca mecanismul unic de supervizare să aibă credibilitate pe piaţă.

Potrivit ultimelor teste de stres derulate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), la finele lui 2011, băncile europene ar fi trebuit să-şi majoreze capitalul cu 114,7 miliarde euro.
Sursa: Agerpres