Cartea digitală fură tot mai mulți cititori de cărți tipărite. AFLĂ care sunt cei mai vânduți autori de eBooks

În secolul supervitezei, tot mai multe cărți sunt publicate în format digital. Și în creștere sunt și vânzările. Pe elefant.ro, prima librarie online ce a intrat pe piața de eBooks din România, peste 27.000 de români au descărcat cel puțin o carte electronică.

40% dintre cumpăratorii de eBooks de pe librăria online au achiziționat și cărți tipărite, iar 60% dintre aceștia citesc exclusiv cărți în format digital.

Cu o medie de aproximativ 3,5 carti electronice descărcate în fiecare lună de clienții librăriei, s-au adunat peste 74.000 de descărcări de eBooks din octombrie 2011 până în prezent; cărțile electronice în limba română sunt accesibile în format EPUB, PDF sau Mobi.

“elefant.ro a îmbogățit piața din România cu peste 2.000 de titluri în format electronic. Ne dorim ca până la finalul acestui an să completăm biblioteca digitală elefant.ro cu alte o mie de titluri din literatura românească și universală”, menționează Ana-Rita Da’Ros, director e-commerce la elefant.ro.

Cele mai vandute categorii de eBooks-uri din cadrul librăriei online sunt cele de ficțiune (61.4 %), biografii și memorii (6,8%), istorie (5,4%), publicistică și eseuri (4,3 %), cărți de specialitate (4,2%), turism (3,4 %) și lecturi motivaționale (1,4%).

Pentru elefant.ro, cei mai vânduți autori de eBooks sunt: E.L James, Rodica Ojog – Brașoveanu, Neagu Djuvara, Lucian Boia și Parinoush Saniee.

Printre cele mai vândute eBooks se numară: ”De ce este România altfel?” a lui Lucian Boia, Scott Fitzgerald cu ”Marele Gatsby” și Neagu Djuvara – ”O scurta istorie a românilor”.

În cadrul repartiției de eBooks pe edituri, în funcție de numărul de titluri din portofoliu, cea mai importantă este Polirom – 24,4 %, urmată de Humanitas – 10,2%, Litera – 8,7% și ALL – 5,2%.

Piața europeană de eBooks va valora 19 miliarde de dolari în 2017, fiind urmată de Statele Unite și Asia, conform Forrester Research eReader And eBook Adoption Forecast, 2012 To 2017 (Global).

În prezent, americanii citesc aproximativ 24 de cărti electronice în fiecare an, în comparație cu 15 în format hard-copy. De asemenea, nu se observa o preferinta pentru vreun dispozitiv anume, având o creștere constantă atât pe computer, tablete și telefoane mobile, cât și pe dispozitivele de eReading.

Ce face diferența între o carte tiparită și o tabletă "e-book"? În primul rând cantitatea de informație – cărțile electronice sunt portabile, biblioteca însoțind cititorul în orice destinație; oferă o mare varientate de titluri și rapiditate în descărcare și cumpărare. Apoi, și prețurile cărților digitale sunt mai mici decât cele din librarii.

Piața românească de carte – estimată la 50–60 milioane de euro, fără vânzările cu ziare – este de câteva zeci de ori mai mică decât piețele occidentale.

Consumul de carte în România este de aproape patru euro pe cap de locuitor, iar sondajele indică în jur de două milioane de români care au citit cel puțin o carte pe an și un milion care citesc mai mult de două cărți pe an (în SUA, o piață de carte anuală de peste 13 miliarde de dolari, sunt circa cinci milioane de cititori constanți).