De la impozit pe venit, la impozit pe profit, de la timbru de mediu la CAS, până la TVA și nivel de accizare, toate sunt atinse mai mult sau mai puțin de noile modificări ale codului fiscal. Impulsul pentru noile modificări a fost dat de reducerea TVA-ului la pâine de la 1 septembrie.
Astfel, pentru a contrabalansa efectul reducerii TVA la pâine de la 24% la 9%, Ministerul Finanțelor Publice va introduce de la 1 septembrie accize la bijuteriile din aur și platină, cu excepția verighetelor, nivelul accizei fiind de 1 euro pe gram pentru aurul sub 14K și doi euro pe gramul de aur de peste 14K. Confecțiile din blanuri naturale vor suporta o acciză de 50 de euro pentru cele care costă sub 1.500 de euro, acciza crescând gradual. Mașinile noi și rulate (din import) cu motoare peste 3.000 cmc vor fi accizate cu 1 euro pe cmc, pentru cilindrele care depășesc nivelul menționat. Armele și cartușele vor fi accizate gradual, la fel ca și navele cu vele. Totodată cresc accizele la alcool de la 750 de euro pe hectolitrul de alcool pur la 1.000 de euro.
Expertul în fiscalitate, Gabriel Biriș, spune însă că “piața aurului și a bijuteriilor este subminată oricum de evaziune și falsuri. În plus, criza financiară și majorarea TVA a condus la scăderea cumpărăturilor de lux, românii preferând să achiziționeze aceste produse din străinătate”. În acest context, supra-accizarea unei piețe mici ar putea avea un effect contrar celui scontat. În plus, piața neagră a alcoolului a ajuns să reprezinte 60% din total. Este foarte probabil ca după o majorare de 25% a accizei, cota acesteia să urce la 80%.
Guvernul și-a previzionat venituri suplimentare de 252, milioane de lei la buget în 2013 ca urmare a noului sistem de accizare ce urmeaqză a fi implementat din luna septembrie.
De asemenea, au fost reglementate unele aspecte legate de înregistrarea în scopuri de TVA, anularea înregistrării şi respectiv, reînregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor impozabile, pentru asigurarea unui tratament fiscal echitabil şi care respectă principiul proporţionalităţii.
Majorarea accizelor la alcool va contribui la creșterea evaziunii fiscale la 80%
30 iulie 2013, 22:16
Ultima modificare în 31 iulie 2013, 01:16
Ultimele propuneri de modificare a Codului Fiscal vizează majorarea sau introducerea accizelor la produse de lux pentru a contrabalansa efectul reducerii TVA la pâine. Specialiștii din piață consideră că această măsură nu va contribui semnificativ la creșterea venioturilor la buget.
Etichete: accize,
alcool,
luxury
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Amănuntul pe care vânzătorul de ulei de măsline nu ţi-l spune niciodată
- Este oficial: S-a dat liber la Organismele Modificate Genetic
- Cresc ratele românilor la creditele de casă în euro
- La cinci ani de la izbucnirea crizei financiare: Cine sunt vinovaţii?
- Compania feroviară care permite călătorilor “să meargă cu Naşu” face profit
- Se introduce taxa pe lux, iar viciile se scumpesc
- Acordul misterios UE-China în războiul panourilor solare îngrijorează companiile europene
- UPDATE Întârzieri de zeci de minute la trenuri. CFR SA introduce limitări de viteză din cauza caniculei
- Ministrul Economiei: ”Exporturile, piloni de creştere în 2013”
- UPDATE Guvernul loveşte în clienţii de la Prima Casă: Creditele se vor acorda doar în lei