De la impozit pe venit, la impozit pe profit, de la timbru de mediu la CAS, până la TVA și nivel de accizare, toate sunt atinse mai mult sau mai puțin de noile modificări ale codului fiscal. Impulsul pentru noile modificări a fost dat de reducerea TVA-ului la pâine de la 1 septembrie.
Astfel, pentru a contrabalansa efectul reducerii TVA la pâine de la 24% la 9%, Ministerul Finanțelor Publice va introduce de la 1 septembrie accize la bijuteriile din aur și platină, cu excepția verighetelor, nivelul accizei fiind de 1 euro pe gram pentru aurul sub 14K și doi euro pe gramul de aur de peste 14K. Confecțiile din blanuri naturale vor suporta o acciză de 50 de euro pentru cele care costă sub 1.500 de euro, acciza crescând gradual. Mașinile noi și rulate (din import) cu motoare peste 3.000 cmc vor fi accizate cu 1 euro pe cmc, pentru cilindrele care depășesc nivelul menționat. Armele și cartușele vor fi accizate gradual, la fel ca și navele cu vele. Totodată cresc accizele la alcool de la 750 de euro pe hectolitrul de alcool pur la 1.000 de euro.
Expertul în fiscalitate, Gabriel Biriș, spune însă că “piața aurului și a bijuteriilor este subminată oricum de evaziune și falsuri. În plus, criza financiară și majorarea TVA a condus la scăderea cumpărăturilor de lux, românii preferând să achiziționeze aceste produse din străinătate”. În acest context, supra-accizarea unei piețe mici ar putea avea un effect contrar celui scontat. În plus, piața neagră a alcoolului a ajuns să reprezinte 60% din total. Este foarte probabil ca după o majorare de 25% a accizei, cota acesteia să urce la 80%.
Guvernul și-a previzionat venituri suplimentare de 252, milioane de lei la buget în 2013 ca urmare a noului sistem de accizare ce urmeaqză a fi implementat din luna septembrie.
De asemenea, au fost reglementate unele aspecte legate de înregistrarea în scopuri de TVA, anularea înregistrării şi respectiv, reînregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor impozabile, pentru asigurarea unui tratament fiscal echitabil şi care respectă principiul proporţionalităţii.