Dacă până acum doi soți care au divorțat și își împărțeau bunurile nu erau obligați să mai plătească timbrul de mediu la mașina obținută de unul din ei în urma partajului, din 2014, acest lucru nu va mai fi posibil.
În prezent, conform prevederilor art. 8 lit. f) din OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, sunt exceptate de la plata taxei autovehiculele dobândite prin partaj. Astfel, s-a creat un mecanism de eludare a plăţii timbrului prin achiziţionarea unui autovehicul second-hand din spaţiul comunitar în coproprietate, iar anterior înmatriculării acestuia coproprietarii făcând partajul pe cale notarială, prin buna învoiala, asupra autovehicului respectiv.
Prin urmare, prin aplicarea excepţiei prevazută la art. 8 lit. f) din OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule (neplata timbrului de mediu de către coproprietarul dobânditor), se creează atât o discriminare între beneficiarii excepției şi cei care sunt obligaţi la plata timbrului prin achiziţionarea autovehicului second-hand tot din spaţiul comunitar, cât şi un prejudiciu adus bugetului general consolidat.
Acelaşi mecanism de eludare poate fi folosit şi în cazul autovehiculelor noi, achiziţionate în regim de coproprietate, prin partajarea pe cale notarială a autovehiculului, anterior înmatriculării. Potrivit art.15 alin. (1) în vederea achiziţionării vehiculelor noi, nepoluante respectiv autovehicule electrice, persoanele fizice, unităţile administrativ – teritoriale şi instituţiile publice beneficiază de un ecotichet în valoare de 12.000 lei.