După scandalul certificatelor verzi din luna iulie, guvernul Ponta s-a gândit să calmeze spiritele investitorilor din electricitate, verde sau nu, amânând plata TVA-ului entităților care activează în acest domeniu, simplificând comerțul între traderii de energie.
Aplicată pe drumul grâului, într-o industrie care lucra în proporție de 70% la negru, taxarea inversă la cereale a redus foarte mult evaziunea din acest domeniu. Sub aceleași auspicii, noul cod fiscal promovează taxarea inversă și la livrările de energie și tranzacționarea certificatelor verzi. Se implementează taxarea inversă pentru livrările de energie către
comercianţi persoane impozabile şi pentru tranzacţiile cu certificate verzi.
Implementarea taxării inverse pentru aceste categorii de bunuri/servicii este posibilă ca urmare a adoptării în data de 22 iulie 2013 de către Consiliul Uniunii Europene a Propunerii de directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE cu privire la aplicarea opţională şi temporară a mecanismului de taxare inversă în legătură cu furnizarea anumitor bunuri şi servicii care prezintă risc de fraudă. Această măsură este destinată prevenirii fenomenului de evaziune fiscală în domeniile vizate, risc semnalat de mai multe state membre şi recunoscut de instituţiile europene care au aprobat propunerea de directivă.
Totodată, prin această măsură vor fi soluţionate problemele de cash-flow semnalate de operatorii economici care efectuează livrări de energie şi tranzacţii cu certificate verzi.