Potrivit datelor Institutul Național de Statistică (INS), în anul 2012, peste 11 milioane de români au calătorit în Uniunea Europeană pentru vacanțe sau business, dar și în Statele Unite ale Americii, Asia sau Africa (aceasta reprezintă o creștere de 2% față de anul 2011). Studiile arată că peste 8 milioane dintre românii care pleacă în vacanță au călătorit cu mașina în țările din Uniunea Europeană. Cel mai mare numar al călătoriilor de afaceri a fost tot în cadrul Uniunii Europene, dar și în Statele Unite ale Americii și Asia.
Cel mai important de ştiut este că dacă mergeţi într-o ţară UE, fie ca turişti, pentru studii sau pentru a lucra, aveţi dreptul de a beneficia de asistenţă medicală gratuită sau decontată parţial, în virtutea calităţii de cetăţean european.
Trebuie însă citite cu atenţie clauzele din contractul de asigurare medicală pentru călătorie şi de asemenea, trebuie să cunoaşteţi ce anume se decontează în cazul în care aveţi un Card European de Sănătate.
Iată diferenţele dintre o asigurare privată de călătorie și Cardul European de sănătate:
Ce acopera asigurarea medicala de calatorie?
Cheltuielile acoperite de majoritatea asiguratorilor, în călătorii:
- tratament ambulatoriu;
- medicamente prescrise de medicul avizat
- spitalizarea – atenţie la lista instituţiilor recunoscute de şi recomandate de asigurători
- interventii chirurgicale – numai în caz de urgenţă
- cheltuieli de transport
- tratament stomatologic de urgenţă
- repatrierea
Dacă asiguratul îşi plăteşte singur intervenţiile, rambursarea se va face pe baza documentelor solicitate de asigurator, care trebuie să fie contactat intr-o perioada de timp cat mai scurtă, între 5 si 15 zile de la intoarcerea în ţară.
Potrivit asigurare-calatorie.ro, cei mai importan’i factori ]n stabilirea pre’ului poli’ei de asigurare sunt: perioada pe care se incheie asigurarea (aceasta poate fi intre 2 zile şi un an, la majoritatea asigurătorilor), suma asigurată (între 5000 euro şi 50.000 euro, în funcţie de zona în care călătoriti şi de planul oferit de asigurator), de ţara de destinaţie şi de vârstă.
Ce acoperă cardul european de sănătate?
CEASS confirmă dreptul unei persoane de a primi tratament de urgență în cadrul sistemului public de sănătate al țării gazdă în aceleași condiții și la același preț ca și cetățenii țării respective. Cardul este eliberat gratuit de către furnizorul național de servicii de asigurări de sănătate din țara de origine. CEASS nu poate fi utilizat pentru a acoperi tratamentele planificate în altă țară.
- are acoperire Europeană sau Internațională Europeană, în cele 27 de state din Uniunea Europeană, Islanda, Lichtenstein, Norvegia și Elveția.
- este imitat la clinici și spitale din sistemul public european
- este supus legislației din fiecare țară: tratamentele pot fi gratuite sau pot necesita plăți adiționale
- aplicantul trebuie să facă dovada plăților la zi către sistemul public de sănătate
- beneficiarul trebuie să fie rezident român care lucrează, călătorește sau studiază întro țară străină pe o perioadă determinată. Cardul European De Sănătate acoperă doar problemele medicale apărute în timpul șederii în străinătate. Călătoria nu poate avea scop medical.
- are o valabilitate de 6 luni şi nclude doar tratamentele medicale necesare pe timpul șederii determinate
Cardul european este însă o opţiune pe care românii nu prea o iau în considerare atunci când pleacă în concediu: doar 0,6% dintre românii care au asigurare de sănătate detin un card european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), acesta fiind cel mai scăzut raport din UE, în timp ce proporţia este în Italia de 100%.